(1621) Koblížky smažené

600 g hladká mouka
100 g cukr
1 žloutek
500 ml mléko
špetka soli
2 lžíce rumu
1 kostka droždí

olej (tuk) na smažení
tužší marmeláda na plnění
Ze základních surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme asi na sílu 1 cm. Na vzdálenost podle hrnečku, kterým budeme vykrajovat, položíme vždy po lžičce marmelády (je lepší tužší, nerozblemcává se po těstě a při smažení změkne). Přiklopíme druhým pruhem těsta a hrnečkem vykrajujeme jednotlivé koblížky. Necháme jště asi 10 minut kynout a poté smažíme ve vyšší vrstvě tuku (oleje) do růžova.
Pozn: pamatuji si moji tchýni, jak smažila koblížky ve ztuženém tuku v hrnečku (plecháčku) po jednom. Ale ono to jde velice rychle.

Koblížky smažila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1621) Koblížky smažené

  1. Jiřina napsal:

    Koblížky můžu kdykoliv, ať jsou plněné, nebo jen tak. Ano, pamatuji si, že se smažilo ve ztuženém tuku, ale já používám jen olej. Na sádle nesmažím nic, ani řízky, nějak je to pro mne těžké. U nás v Albertu měli rýžový olej, ani jsem nevěděla, že existuje. Už jsem na něm smažila a nepřepaluje se, ale objednám si na „Grizly“ přepuštěné máslo, to jsem ještě nevyzkoušela.

  2. Iva Janovská napsal:

    Jani, překulej se samy nebo obracíš? Ten trik by mě zajímal, někde jsem četla, jak na ně, aby se otočily samy, ale zapomněla jsem,…

  3. Devětapadesátka napsal:

    Skutečně 600 g mouky a 500 ml mléka? Není těsto poněkud tekuté? A jak se balí vdolky??

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vykrájím kolečka, na jedno dám marmeládu, druhým kolečkem přiklopím, spojím a ještě jednou vykrojím. Potom nevytéká marmeláda do oleje.
    Ale babiččina mouka je nejhorší, jakou znám. Na ní je hezká jen reklama v telce.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..