(1647) Plíčky na smetaně

1 vepřový kořínek
(nebo kousek hovězích plic)
2 kostky masoxu
bobový list, nové koření
sůl

smetana
máslo
hladká mouka
Kořínek nebo jen plíce opláchneme a dáme uvařit do vody, do které jsme přidali 2 kostky masoxu (lepší je hovězí), sůl, bobkový list a nové koření. Vaříme doměkka, což trvá asi 2 hodiny. Nejlepší jsou v okamžiku, kdy už se plíce rozpadají na jednotlivé „kostičky).
V kastrolku si připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem se smetanou 1:1 (kdo je mlsnější, dá jenom smetanu). Povaříme, přidáme na drobno nakrájené plíčky, dosolíme a podáváme s knedlíkem. Lepší jsou až druhý den.

S vědomím, že ne každý je rád, vařila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1647) Plíčky na smetaně

  1. Vera M. napsal:

    Jani, dva masoxy je moc , raději nechat vyniknout chut těch plicek a neumím posoudit ta hovězí , protože jsem vždy dělala jen z veprovych plic a jednoho srdíčka . To je tak akorát na jednu omáčku . Hovězí jsem možná ani nevidela v obchodě. A dělám dle babičky a mamky na kyselkavo.
    P.S.: nemá někdo recept na plicka na korenovce a smetaně ? Domácí ?. Děkuji j

  2. jarybarka napsal:

    Masox vůbec nekupuju.Dokàžu ochutit jídlo bez těchto pŕíšerností.
    Na drobno pokrájené pličky?Tak proč ty kusy na talíři?

  3. Ivana P. napsal:

    Přiznám se, že z vnitřností jsem schopná konzumovat pouze srdce a jazyk (i když nevím, proč ten je zařazován k vnitřnostím). Ostatní prostě nedávám. nanejvýš játra v paštice, ale to nesmí být moc játrová 🙂

  4. sharka.68 napsal:

    a u nás ne s knedlou, ale s bramborama na loupačku….

  5. Imelda napsal:

    Toto jídlo vařili u nás dětem ve školce. Když přišla dcera ze školky domů a ptala jsem se jí co měli k obědu, opověděla, že měli tu dávivou omáčku.
    Já sama jsem plíčky na smetaně vařila jen jednou, neuspěla jsem.

    • sharka.68 napsal:

      u nás se nevařila ani ve školce a ve škole vůbec ne…jen doma, když jsme byly přes tejden s mamkou samy, naučila mne jíst a vařit spoustu takových pro jiné „nejedlých“ jídel… jenže potíž nastala ve chvíli,kdy jsme chtěl avařit sama a p svým…od tý doby spolu nevaříme, ještě i dneska bychom se v tý kuchyni asi zavraždily….ale když si sebe nevšímáme a tý druhý do toho nevnášíme svoje prvky, moc si nakonec pochutnáme….

  6. IvaC napsal:

    Vařívala to moje mamka a pamatuji se,že to v hrnci nabývalo a zvětšovalo se,asi ty plíce.To mně bylo odporné,i když mi to chutnalo, tak,že jsem je sama nikdy nevařila a v obchodě jsem to asi 30let neviděla ani prodávat.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..