1 vepřový kořínek
(nebo kousek hovězích plic)
2 kostky masoxu
bobový list, nové koření
sůl
smetana
máslo
hladká mouka
Kořínek nebo jen plíce opláchneme a dáme uvařit do vody, do které jsme přidali 2 kostky masoxu (lepší je hovězí), sůl, bobkový list a nové koření. Vaříme doměkka, což trvá asi 2 hodiny. Nejlepší jsou v okamžiku, kdy už se plíce rozpadají na jednotlivé „kostičky).
V kastrolku si připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem se smetanou 1:1 (kdo je mlsnější, dá jenom smetanu). Povaříme, přidáme na drobno nakrájené plíčky, dosolíme a podáváme s knedlíkem. Lepší jsou až druhý den.
S vědomím, že ne každý je rád, vařila Jana Macůrková
Jani, dva masoxy je moc , raději nechat vyniknout chut těch plicek a neumím posoudit ta hovězí , protože jsem vždy dělala jen z veprovych plic a jednoho srdíčka . To je tak akorát na jednu omáčku . Hovězí jsem možná ani nevidela v obchodě. A dělám dle babičky a mamky na kyselkavo.
P.S.: nemá někdo recept na plicka na korenovce a smetaně ? Domácí ?. Děkuji j
Dva masoxy na 2 litry vody je akorát, mám vyzkoušené mockrát. Jen musíš být potom opatrnější se solí. Ten hovězí dá plícím úplně jinou chuť, potlačí tu, která hodně lidí odrazuje.
myslíš tu omajdu na pajšl? Je tu ode mne králičí polívka (recept)..když nedáš to vejce, máš to prakticky ono….
U nás se nikdy nevařila, ale když jsem dělala v domově, tak tam ji kuchař dělal excelentní, na smetaně a ze zeleninou. Ovšem tenkrát mě recepty moc nezajímaly. Chutnala skoro jako svíčková a plíčka tam měl namleté.
to je taky jedna z variant – styl „svíčková“…ale dá se najít na internetu u Kluků v akci recept na Kůzlečí plíčky na smetaně a myslím, že to udělá Věrce radost….
Masox vůbec nekupuju.Dokàžu ochutit jídlo bez těchto pŕíšerností.
Na drobno pokrájené pličky?Tak proč ty kusy na talíři?
Přiznám se, že už jsme měli oba takový hlad (přijeli jsme z lesa), že jsem nakrájela velké a nemazlila se s nimi. Jinak dělám opravdu menší.
a čekali jste 2 hodiny, než se to uvařilo…to bych si namazala chleba a plíčky dala k večeři 😀
Ne, já měla omáčku udělanou, jen jsem neměla do ní přidané ty plíčky. To tě ale mohlo napadnout.
Když vařím svíčkovou, tak u nás ne plátky masa, ale kousky …… vyndám maso, pokrájím ho, dodělám omajdu a pokrájené maso hned vrazím zpět, aby mělo stále chuť té omajdy.
Nikdy ho nenechávám bez omajdy dýl jak půl hodiny.
nenapadlo 😀
Přiznám se, že z vnitřností jsem schopná konzumovat pouze srdce a jazyk (i když nevím, proč ten je zařazován k vnitřnostím). Ostatní prostě nedávám. nanejvýš játra v paštice, ale to nesmí být moc játrová 🙂
tak já plíčky na smetaně miluju, ale ne s masoxem…a základem je cibulka do sklovata.. následuje svatá trojice (vavřín,nové koření,pepř) do plíčků a dají se vařit, cibulka se potom zapráší moukou a následně se udělá z vývaru z plíčků omáčka, dosolí se , trošku citronu se přidá, mixne se to, propasíruje a zjemní smetanou….
Sharko, taky je mám ráda, dlouho jsem nevařila. Se zeleninou, dochutit citronovou šťávou, o jé. Na kousky pokrajené. Bez masoxu. Musím udělat. Na to je dobrá kuchařka vaříme dobře, zdravě, hospodarne. Podle ní jsem se to naučila.
Francizsko, koukám, že máme stejnou knihu 😀
hodně mi dala i Anuška Kejřová a nejlepší kuchařka starých dobrých jídel – to je Kája Maříkovic…..
a u nás ne s knedlou, ale s bramborama na loupačku….
Toto jídlo vařili u nás dětem ve školce. Když přišla dcera ze školky domů a ptala jsem se jí co měli k obědu, opověděla, že měli tu dávivou omáčku.
Já sama jsem plíčky na smetaně vařila jen jednou, neuspěla jsem.
u nás se nevařila ani ve školce a ve škole vůbec ne…jen doma, když jsme byly přes tejden s mamkou samy, naučila mne jíst a vařit spoustu takových pro jiné „nejedlých“ jídel… jenže potíž nastala ve chvíli,kdy jsme chtěl avařit sama a p svým…od tý doby spolu nevaříme, ještě i dneska bychom se v tý kuchyni asi zavraždily….ale když si sebe nevšímáme a tý druhý do toho nevnášíme svoje prvky, moc si nakonec pochutnáme….
Vařívala to moje mamka a pamatuji se,že to v hrnci nabývalo a zvětšovalo se,asi ty plíce.To mně bylo odporné,i když mi to chutnalo, tak,že jsem je sama nikdy nevařila a v obchodě jsem to asi 30let neviděla ani prodávat.
stačí objednat u řezníka….
Jak kde,a stejně bych to asi nedělala..