400 g velké kroupy (ječné nebo pšeničné)
50 g sušených nebo 1/2 kg čerstvých hub
2 lžíce oleje
5 stroužků česneku
lžička majoránky
Kroupy uvaříme do měkka, osolíme, vmícháme česnek, olej a majoránku a houby (sušené předem namočíme si na hodinu do vlažné vody), přendáme na vymazaný pekáček.
V troubě zapékáme asi 1/2 hodiny, můžeme občas promíchat. Kdo má rád na okraji spečenou kůrčičku, nepromíchává.
Dneska vařila: Jana Macůrková
Jani, už podruhý během tejdne jsi mě přiměla, abych vyprostila sušený houby.
Zapekla jsem v troubě a štrejchli jsme si, vyškrabovali jsme přímo z pekáčku :-).
Doporučení pro případné prvničky ve vaření krup:
Podobně jako u sušených hub je dobré kroupy předem namočit. Aspon moje teta to tak při zabijačce dělávala.
Já je předvářím a do vody podobně jako u luštěnin dávám špetku jedlé sody. Takže vaření maximálně 10 minut.
Nechci bejt za chytrou, ale piřpidávání sody do lušištín se nedopručuje, prý to ničí vitamín Bé.. no, třeba jen čtu špatné rady…
To jsem nikdy neslyšela. Sodu dávala moje teta, babička i máma, jsem na to zvyklá. Navíc se jí dává opravdu jen na špičku nože.
Kroupy den předem namáčím, druhý den vařím, ale 10 minut rozhodně nestačí. Sodu nedávám, ani nesolím.
Tady stačí, když to ještě minimálně 20 minut zapékáš.
Tak to s tím zapékáním neznám. Vyzkouším, díky.
Jojo, taky jsem předvařila a pak šup do pekáčku!
Vypadá to dobře a určitě i výborně chutná. Sušené houby nemám, ale šlo by to myslím i se žampiony. Takže v pondělí udělám k obědu s nějakým dobrým zeleninovým salátem nebo sterilovanou okurkou.
Určitě ano, já tady pužila část sušených a část, které jsem měla v mrazáku.