4 vejce + 5 bílků
1 smetana /33%)
3 dcl mléka
½ hrnku cukru
½ hrnku oleje
1 lžička perníkového koření
1 kypřící prášek do perníku
2 – 2,5 hrnku polohrubé mouky
Z všech 9 bílků ušleháme sníh, do kterého přimícháme žloutky. V druhé míse smícháme vše ostatní kromě polohrubé mouky. K tekuté směsi přidáme sníh se žloutky a pomalu vmícháváme polohrubou mouku na těsto husté asi jako na lívance.
Nalijeme na pečící ppír a pečeme v předem vyhřáté troubě až se ani střed nelepí na špejli, což trvá asi 20 – 25 minut.
Perník můžeme jen nakrájet na kousky, nebo prokrojit a dovnitř natřít ostřejší marmeládou nebo kakaovým nebo máslovým krémem podle chuti.
Recept po mamince oživila: Jana Macůrková
Perník vypadá moc pěkně, nadýchaně a jistě bude chutnat. Je to na velký plech. Recept je vhodný když zůstanou bílky.
No .. tak to snad jen kdyz ma nekdo vlastni slepice.
Ale i tak si rozmyslím, na co tolik vajec použiju.
Mně dost často zbývají právě bílky, tak je takhle použiji. A navíc je to na velký plech, když přijede náš mladej, tak to mizí jak jarní sníh…
A je tam nutný ten prdopeč?Je z 9 bílků sníh a pernikové koŕení tak uz se to asi obejde bez prdopeče do perniku.?
Perníkové koření prášek neobsahuje, jen kypřící prášek do perníku. Takže ho dávám.
možná by stačila trocha sody….místo prdopeče… dopsala jsem odpovědi k drožďovým knedlíčkům…
Perník dělám vyšší, promazávám povidly, navrch čokoládovou polevu a mandle, lupínky nebo půlky. Zkusím recept, co jsi sem dala, taky mi někdy zbývají bílky a nejen před vánoci.
nosit sovy do Atén… ukázat perník někomu,kdo je z města Perníku 😀
perník je moc dobrej i jako Krtkův dort a skvělá je k němu rybízová nebo meruňková marmeláda..pěkně navinulá…., kupodivu s ním velice dobře chutná i karamelový krém- kterým se perník nazdobí, jako dortík…těsně před podáváním a když je na něm ještě lesklá citronová poleva…oj, to je blahobyt!
Když já marně přemýšlím, do čeho toho krtka naskládat, aby to byl kopec.
Takhle zatím můžu akorát krtka chytat na zahradě.