(1655) Jemný perník světlý

4 vejce + 5 bílků
1 smetana /33%)
3 dcl mléka
½ hrnku cukru
½ hrnku oleje
1 lžička perníkového koření
1 kypřící prášek do perníku
2 – 2,5 hrnku polohrubé mouky

Z všech 9 bílků ušleháme sníh, do kterého přimícháme  žloutky. V druhé míse smícháme vše ostatní kromě polohrubé mouky. K tekuté směsi přidáme sníh se žloutky a pomalu vmícháváme polohrubou mouku na těsto husté asi jako na lívance.

Nalijeme na pečící ppír a pečeme v předem vyhřáté troubě až se ani střed nelepí na špejli, což trvá asi 20 – 25 minut.

Perník můžeme jen nakrájet na kousky, nebo prokrojit a dovnitř natřít ostřejší marmeládou nebo kakaovým  nebo máslovým krémem podle chuti.

Recept po mamince oživila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1655) Jemný perník světlý

  1. Jiřina napsal:

    Perník vypadá moc pěkně, nadýchaně a jistě bude chutnat. Je to na velký plech. Recept je vhodný když zůstanou bílky.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    No .. tak to snad jen kdyz ma nekdo vlastni slepice.

  3. Iva Janovská napsal:

    Perník dělám vyšší, promazávám povidly, navrch čokoládovou polevu a mandle, lupínky nebo půlky. Zkusím recept, co jsi sem dala, taky mi někdy zbývají bílky a nejen před vánoci.

  4. sharka.68 napsal:

    nosit sovy do Atén… ukázat perník někomu,kdo je z města Perníku 😀
    perník je moc dobrej i jako Krtkův dort a skvělá je k němu rybízová nebo meruňková marmeláda..pěkně navinulá…., kupodivu s ním velice dobře chutná i karamelový krém- kterým se perník nazdobí, jako dortík…těsně před podáváním a když je na něm ještě lesklá citronová poleva…oj, to je blahobyt!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..