(1675) Rýžové závitky s masem

2 hrnky rýže – je lepší lepivá.
400 g mletého masa
mrkev, pórek, paprika
2 lžíce sojové omáčky (podle chuti sladké nebo ostré)
rýžový papír
sůl
olej

Rýži uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout.
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na pánvi rozpálíme olej a zeleninu orestujeme do skoro měkka. Maso smícháme s rýží a dochutíme sojovou omáčkou.
Připravíme si rýžový papír – kulatý. Pro začátečníky je lepší dávat dva přes sebe, netrhají se potom tolik. Papír polijeme vodou – všude se píše lehce potřeme, ale je to málo, navíc vietnamka u které jsem rýžový papír kupovala, mi radila, že lepší než vodou je potřít papír pivem. Na měkký papír dáme asi 1 polévkovou lžíci masa, rozprostřeme, na plochu položíme podélně nudličky zeleniny a překryjeme ještě slabou vrstvou rýže.
Rýži trochu utlačíme a papír přehneme napůl přes rýži. Boky přehneme dovnitř. Potom už jen papír stočíme do tvaru závitku a povrch uhladíme.

Závitky vložíme do horkého oleje a pomalu smažíme asi 5 – 8 minut. Pokud použijeme maso uvařené nebo upečené, potom i kratší dobu smažíme.

Podáváme s horkou kuřecí polévkou nebo se zeleninovým salátem

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (1675) Rýžové závitky s masem

  1. Iva Janovská napsal:

    Jani, mám asijsou kuchyni ráda, ale zrovna závitkům jsem nikdy moc na chuť nepřišla. Zkusila jsem je udělat podle podobného receptu jenom jednou, bojovala jsem s tím papírem, jak píšeš a výsledek v mém případě rozhodně nevyvážil úsilí, což samo není chyba receptu, ale moje.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..