2 hrnky rýže – je lepší lepivá.
400 g mletého masa
mrkev, pórek, paprika
2 lžíce sojové omáčky (podle chuti sladké nebo ostré)
rýžový papír
sůl
olej
Rýži uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout.
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na pánvi rozpálíme olej a zeleninu orestujeme do skoro měkka. Maso smícháme s rýží a dochutíme sojovou omáčkou.
Připravíme si rýžový papír – kulatý. Pro začátečníky je lepší dávat dva přes sebe, netrhají se potom tolik. Papír polijeme vodou – všude se píše lehce potřeme, ale je to málo, navíc vietnamka u které jsem rýžový papír kupovala, mi radila, že lepší než vodou je potřít papír pivem. Na měkký papír dáme asi 1 polévkovou lžíci masa, rozprostřeme, na plochu položíme podélně nudličky zeleniny a překryjeme ještě slabou vrstvou rýže.
Rýži trochu utlačíme a papír přehneme napůl přes rýži. Boky přehneme dovnitř. Potom už jen papír stočíme do tvaru závitku a povrch uhladíme.
Závitky vložíme do horkého oleje a pomalu smažíme asi 5 – 8 minut. Pokud použijeme maso uvařené nebo upečené, potom i kratší dobu smažíme.
Podáváme s horkou kuřecí polévkou nebo se zeleninovým salátem
Experimentovala Jana Macůrková
Jani, mám asijsou kuchyni ráda, ale zrovna závitkům jsem nikdy moc na chuť nepřišla. Zkusila jsem je udělat podle podobného receptu jenom jednou, bojovala jsem s tím papírem, jak píšeš a výsledek v mém případě rozhodně nevyvážil úsilí, což samo není chyba receptu, ale moje.
Asijskou, samozřejmě, omlouvám se.