(1687) Couračka

200 g kysaného zelí,
400 ml mléka,
200 ml smetany,
200 g brambor,
2 lžíce másla,
1 lžíce hladké mouky,
sůl,
kmín

Zelí pokrájíme na menší kousky (kdo nerad moc kyselé, může propláchnout).
Brambory nakrájíme na menší kostičky, zalijeme troškou vody (jen tak aby byly ponořené), osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.

V jiném hrnci uvaříme zelí. V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme ho k zelí. Za častého míchání povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky.

Do polévky přidáme uvařené brambory (i s vodou ve které se vařily) a smetanu. Promícháme a necháme přejít varem.

Těsně před podáváním můžeme přidat do polévky máslo (není nutné).
Pozn: ty kousky papriky jsem dala jen tak na ozdobení.

Staročeský recept (kuchařka rok 3.vydání 1929) vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (1687) Couračka

  1. Iva Janovská napsal:

    Mno, tak na to budu muset sebrat odvahu, na mě trochu moc mlíka :-).

  2. Imelda napsal:

    Zelí a brambory vařím taky zvlášť, až je obojí měkké, sliju do jednoho hrnce a až pak zahustím rozkvedlanou moukou, ale ne v mléce, nýbrž ve šlehačce.

  3. sharka.68 napsal:

    brambory do couračky vařím zvlášť ve slupce, zelí provařím, zaleju smetanou s troškou mouky..pokud je dobře kysané,nepotřebuje žádné dochucení…brambory se k ní přikusují, někdo do ní dává ještě vejce na trvdo nebo smažená, to já nedělám…nechutná mi to…tou paprikou na zkrášlení,to autor snímku totálně zabil!
    Víte proč couračka? protože se to jídávalo ze společné mísy na stole..a zelí viselo (couralo se z mísy…) na lžících (dřevěných) a zanechávalo cestičku… dřív se nedávala smetana, ale kozí mlíko….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..