dětské nebo cukrářské piškoty
vanilkový pudink
– 1/2 l mléko,
cukr,
2x vanilkový pudink
rum, kakao, cukr
1/2 kg rybíz
4 lžíce cukr krupice
2x želatina v prášku (malé balení)
Piškoty položíme na dno formy a polijeme několika lžícemi kakaa, které jsme rozmíchali s trochou rumu a cukru.
Uvařený vanilkový pudink nalijeme na piškoty a necháme v ledničce vychladnout.
Měl by být dost tuhý.
Rybíz rozmačkáme, prosypme cukrem a necháme přes noc pustit šťávu.
Přidáme cukr, přivedeme těsně pod bod varu a vlijeme trochu šťávy, ve které jsme rozpustili želatinu. Ještě trochu zahřejeme (nevyříme!) a necháme trochu vychladnuot.
Vlažnou šťávu nalijeme na povrch pudinku a přes noc necháme ztuhnout v chladu.
Můžeme dozdobit šlehačkou nebo celým ovocem.
Kyselé zákusky připravila Jana Macůrková
Jani, něco na tenhle způsob dělala moje máma. Říkali jsme tomu, nevím proč, nákyp. Vrstvilo se to do velké hluboké mísy a nahoře byla místo želatiny šlehačka. Místo rybízu v zimě mandarinkovej kompot. Moc to nedrželo tvar, když se z té mísy vyndávaly porce, ale to nám zhola nevadilo. Jo a na té šlehačce bylo nahoře ještě trošku nasypané kakao nebo Granko. Asi to chtělo strouhnout čokoládu, ale ta nikdy nezbyla na takové plýtvání :-). Díky za připomenutí.
připomíná mi to písecký dortík…pro mne byla klasika, ten cukrárenský mandarinkový s agarem, tem mi chutnal….