májovky
(foto Vlastik 29.5.2020)
máslo
kuřecí vývar
nudle do polévky
sůl
Májovky pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme májovky a pečeme do měkka (asi 15 minut).
Zalijeme kuřecím vývarem, přidáme polévkové nudličky a 10 minut povaříme.
Můžeme přidat vajíčko, které v misce rozšleháme vidličkou.
Pozn: májovky lze dobře zamrazit, takže lze vařit kdykoliv.
Polévku vařila Jana Macůrková
Lupenité houby jsem se nikdy nenaučila sbírat, i když jich hodně poznám. Nemám v sebe důvěru. Bezpečně sbírám jen růžovky a i ty prohlížím málem lupou. Ale věřím, že májovky jsou dobré houby.
Já jsem sbírala májovky jen dokud nám rostly na zahradě pod jabloněmi nebo při cestě do Ledečka pod jednou ptáčnicí. Ale teď jak jsme byli na těch kovářích, tak jsme tam objevili skupinu nádherných, moučně vonících hub a tak jsem to pro jistotu poslala Jardovi (houbolog) a ten mi skoro obratem potvrdil, že jsou to opravdu májovky. Já těch lupenatých taky moc nesbírám, i když to je tím, že většinou mám dost rourkatých.
Majovky jsem nikdy nesbirala.Nevěřim si v tomto připadě.U jiných lupenitých nemám problém.
My jsme je tam byli ještě dneska dosbírat, bylo jich tam krásně po celém dně košíku. Tak jdu čistit a nakrájím do mrazáku. Zítra bud totiž čína (lépe řečeno parodie na ni), potřebuji něco rychlého a máme chuť na rýži.
Já u lupenitých problém nemám, nicméně tohle ve mně vyvolalo krásnou vzpomínku. Když jsem byla malá (čili před rokem 1970, kdy znečištění nebylo na takové úrovni) jsme s babičkou jezdívaly sbírat májovky k úpatí hostivařského plynojemu. A že jich tam rostlo. Pražandy, kdo pamatuje tu válcovitou obludu?