vepřové maso
sůl
kmín
cibule
vepřové sádlo
zelenina jako příloha
Maso upečeme s kmínem a solí. Umeleme cibuli i maso, opepříme, dosolíme a dobře promícháme. Pokud je masdo hodně libové a suché, tak přidáme 1-2 lžíce vepřovéo sádla.Podáváme s měkkým chlebem a zeleninovou přílohou.
Pozn: měla jsem v mrazáku několik balíčků masa, kde na jednu porci bylo málo a tak jsem všechny kousky upekla a na dva dny máme dobrou večeři. Takže jsem zpracovala jeden vepřový jazýček, půlku srdíčka, asi 30 dg bůčku.
Klidně by šlo použít i maso drůbeží, nebo hovězí.
Dneska vařila Jana Macůrková
Určitě tuto pomazánku zkusím, možná do ní přidám trošku hořčice.
Dá se přidat skoro cokoliv podle chuti. Kečup, hořčici, na drobno nakrájenou sterilovanou nebo čerstvou zeleninu. Dobré jsou k tomu sterilované okurčičky, na plátky nakrájená osolená rajčata….
Pomazánku z vepřového masa jsem dělávala ve velkém v době když jsme zabíjeli doma “ čuníky „. Všechny odřezky od masa a žebra jsem upekla , umlela a spojila šťávou z pečení , přidala pepř a dobře promíchala. Dávala jsem to do sklenic a zavařila. ještě dneska si to občas dělá snacha do „foroty „, sice už ne z domácího “ čuníka “ ale z koupeného masa a plochých žeber od našeho řezníka.
Taky zkusím, obvykle teda „někdo“ zbylé kousky masa nebo drůbky odešle někam do čtvrté dimenze, nebo to aspoň tvrdí, ale pokusím se uhájit. A přidat hořčici, jak píše Lída – to nezní špatně.