masitá rajčata
cibule
čerstvý sýr
olej
sůl
pepř
bylnky podle chuti
Protože se nám kvapem blíží letní vlna veder (prý už příští týden), tak honem nějaké studené salátky.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno, přidáme na drobno nakrájený čerstvý sýr (není tak slaný jako Balkán nebo v poslední době Akawi), opepříme, osolíme, vychladíme a můžeme podávat.
Podle chuti můžeme přidat nejrůznější bylinky – petrželku, pažitku, bazalku, čerstvý tymián, dobromysl. Zakápnout můžeme octem nebo citronem.
Salát připravila Jana Macůrková
A jaký přesně používáte čerstvý sýr ? Já se přiznávám k mozarelle, tomu “Balkánu”- pak dam méně soli , existuje i salátová Lučina a moc mi chutná v salátech i Tofu ( v Lidlu mají pořád i bazalkové a ostré). Žádný z vyjmenovaných mi neudělá takové vysoustruhované kostičky .
Tady prodávají čerstvý sýr v balení jako velký syreček, průměr tak 10 cm, mlékárna Ohaře vyrábí jak kozí tak kraví. Něco podobného jsem dovezla i z Polska a myslím, že krajově skoro každá mlékárna má nějaký takový podobný ve svém repertoáru.
Nebo si ho lze udělat z mléka od krávy a zbyde syrovátka, kterou někdo (kupodivu) rád pije,…
Ta syrovátka, je mnohdy pro tělo zdravější, než ten sýr. Je totiž zásadotvorná a zásadotvorných potravin pro naše tělo není nikdy dost.
Jojo, mé lepší já syrovátku pije a já zaberu ten sýr, královské dělení :-).
balkán nebo akavi – už pokrájené na kostičky, lze namočit do studené vody a nechat vylouhovat…udělám to ráno,než jdu do práce, po návratu dělám salát…cibuli spařím horkou vodou , není pak tak štiplavá a nepřebíjí chuť rajčat ani sýru…zjemňuji smetanou, někdy ji nedávám, jen zastříknu balzamicem a jablečným nebo vinným octem…
To je dobrý nápad, nechat sýr vylouhovat! Cibulku taky spařím, i červenou, pro jistotu.
Jednou jsem spařila cibuli co dávám do bramborového salátu a nebylo to ono. Vůbec to nebylo znát, že tam je. Už to dělat nebudu, ani do rajčatového salátu. Cibuli máme rádi skoro ve všem.