(1747) Dalamánek plněný

Malé připomenutí těsta
na dalamánky:
30 dg hladká mouka
30 dg polohrubá mouka
30 dg žitná muka
lžička soli, kmín
3/4 kostky droždí
na zadělání voda

Z uvedených surovin vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout (trvá to asi hodinu). Z vykynutého těsta vytvarujeme podlouhlé dalamánky, které potřeme vodou, posypeme kmínem a solí pečeme asi 40 minut. Na úpovrchu můžeme lehce naříznout.
Po upečení ještě lehce postříkáme vodou (dobrý je rozprašovač).
Rozkrojíme, naplníme podle chuti a můžeme ještě chvilku v troubě rozpéci.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (1747) Dalamánek plněný

  1. lakysa22 napsal:

    Jani, a co tekutina? Jinak to bude fakt hodně tuhé těsto…

  2. Iva Janovská napsal:

    Díky za připomenutí, dalamánky, na rozdíl od bílého pečiva, miluju!

  3. Jiřina napsal:

    Ten dalamánek je opravdu výstavní a zapečený, sýr nějaké masíčko, rajče – dala bych si hned. Musím se podívat, jestli mám žitnou mouku, nasyslenou ještě od dubna. 🙂

  4. sharka.68 napsal:

    Jano a ty jsi je pekla nebo koupila – promiň, nechci Tě naštvat – ptám se jak blbec, ale dneska jsem si k svačině koupila přesně takovej 😀

    PS: kdo to máte blízko- zkuste si zamluvit a koupit mouku v Mlýně v Oudoleni (Havl.Brod), je skvělá,mlynář úžasnej a návštěva ve mlejně je pro techniky ráj…. Mlýn Oudoleň, má i webovky…. stačí ten název opsat bez mezer a diakritiky a malejma písmenama a dát .cz

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..