3/4 kg vepřového mozečku
3 vejce
sůl
2-3 housky
pepř
máslo
strouhanka
mléko
olej na smažení
Mozeček očistíme (propláchneme studenou vodou, bývají v něm kousíčky kostí).
Na pánvišce rozpustíme kousek másla, a na něm mozeček necháme srazit.
Necháme lehce zchladnout, přidáme v mléce namočenou a vyždímanou housku, vejce a podle potřeby struhanku,dochutíme solí a pepřem.
(Můžeme přidat i na drobno nakrájenou petrželku nebo pažitku).
Z hmoty vytváříme kuličky, které ve strouhance zploštíme asi na sílu 1,5 – 2 cm.
Smažíme na oleji do červena. Podáváme s bramborem, kaší nebo jen se zeleninovým salátem.
Podle kuchařky z roku 1929 (autor neznámý, obal není) připravila Jana Macůrková
neodblaňuješ je?
Dokud byl k dostání hovězí, tak jsem ho odblaňovala, ten vepřový ne, není to potřeba, on se na tom másle dokonale rozpadne na kaši s malými kousky.
Jani, já mozeček pouze z květáku, ten „pravý“ bych nedala a ani doma neudala,…holt nám musí stačit vlastní mozečky :-).