porce králíka
sůl
máslo
vývar
Porce králíka nasolíme a necháme chvilku rozležet.
Do kastrůlku vložíme maso, přidáme kousky másla, podlijeme vařícím vývarem (asi nejlepší je kuřecí nebo přímo z králíka) a dáme na 1,5 – 2 hodinky dusit.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme uvařit do osolené vody.
Měkké brambory ocedíme, vložíme do nich kus másla a šťouchákem na brambory rozšťoucháme. Můžeme přidat světlou cibulku, my máme radši jen brambory a přidáváme si kompot.
Králíka dusila Jana Macůrková
Králíka mám ráda…jen je to pro mne hodně sváteční jídlo,neb ty kupovaný chrty nemusím a k domácímu se moc nedostanu…tak ho bohapustě závidím všem, kdo ho mají každej víkend na talíři.
Jani, fakt jen sůl? Já vím, že v jednoduchosti je krása, ale ani pepřík,nový koření,česnek,bobkovej list? Ani kousek bůčku nebo slaniny, aby nebyl suchej? No já vím, je tam máslo…a dlouho se dusí ve vývaru s máslem…ale takovej meruňkovej kompot přidanej přímo do pekáče k masu, by taky nemusel bejt marnej..no jo,ale to už zavání Marokem…
Tady dávám jen sůl. Pokud máš silný bujon (vývar), tak ta kombinace s máslem a dušení králíka v něm, udělá to, že maso suché není a má takovou zvláštní, já říkám oříškovou chuť.
oříškovou chuť ti udělá máslo, když trochu po rozpuštění vezme barvu do hněda…ale nespálí se…
Brambory dávám vařit do horké vody a kromě soli přihodím minimálně kmín, někdy celerovou nať, kousek pórku ….