(1785) Domácí čerstvý sýr

čerstvé mléko
syřidlo
sůl
koření
bylinky
Čerstvé mléko zahřejeme na cca 40 st., přidáme syřidlo (např. Laktochym, Fromase – lze koupit i v E-shopech) a pomalu promícháváme. Když se všechno mléko srazí a ztuhne, pomalu scezujeme přes plátno na sítě (existují i speciální formičky ve tvaru srdíčka, kruhové misky děrované ap.) a necháme důkladně vykapat.
Do části sraženiny lze přidat koření – mletá paprika, kmín, nebo bylinky – oregano, kopr ap., lze přidat i sůl).

Sýr vyrábí ve Staňkovicích Jiřinka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (1785) Domácí čerstvý sýr

  1. sharka.68 napsal:

    jdou i sušené klikve nebo pokrájené sušené meruňky..sušená rajčata s bylinkami….hrubě pomleté ořechy….

    • Jana Macůrková napsal:

      Klikvy, meruňky, ale i ořechy všeho druhu, máš pravdu, ale my ho nejraději máme čerstvý beze všeho, jen se zeleninou a měkkým chlebem, dali jsme si ho na nové brambory a nejlepší je naložený na 2 – 3 dny do slaného láku. Není tak přesolený jako balkánský a v poslední době i akawi.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Sýr vyrábí „ve Staňkovicích Jiřinka“, ale ubrus a prostírání je Tvoje 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..