(1788) Ořechový cop

300 g hladká mouka
50 g cukr
1 lžíce rozpuštěného másla
3 žloutky
½ kostky droždí
nepatrně mléka
(tak 2 – 3 lžíce)

náplň:
1 dl mléko
1 lžíce cukr
200 g mleté ořechy

1 žloutek na potření

Ze základních surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi ½ hodiny kynout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň – mléko svaříme s cukrem a ořechy na kašovitou hmotu.
Pozn: můžeme zahustit trochou jemné sladké strouhanky.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 kousky, z každého vyválíme „hada“, kterého rukou sploštíme na šířku asi 6 cm. Naplníme ořechovou náplní, zavřeme a znovu rukou vytvarujeme do tvaru „hada“. Ze tří hadů potom spleteme cop.
Potřeme vajíčkem (žloutkem) a pečeme do červena.
Pozn: jak je vidět, při krájení se náplň objevuje na různých místech, podle toho jak byl cop postupně splétán.

Dobrou chuť přeje Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1788) Ořechový cop

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To vypada hezky, ale … lzice masla, 3 zloutky a 30 deka mouky? Nechybi mliko? Neumim si predstavit, ze by z toho bylo testo…

  2. lakysa22 napsal:

    Cop taky peletu, ale v každém hadovi jiná náplň – tavroh, mák, jablka..ta vždycky, aby to nebylo suché. Když jednu náplň, tak hadidi rozříznu podélně, „zádama“ k sobě, a zatočím do virtule.

  3. Jiřina napsal:

    Vypadá to moc pěkně – krásně upečené. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..