porce lososa
máslo
sůl
bylinky podle chuti
(já dala tymián)
Lososa omyjeme, očistíme (bývají na něm zbytky šupin) a osušíme. Bylinky nadrtíme na jemno (skoro na prášek, u čerstvých bylinek na kaši), smícháme se solí a máslem. Touto pastou potřeme porce lososa, položíme na pečící papír kůží dolů a pečeme asi 20 minut.
Podáváme s br. kaší a zeleninou nebo jen s měkkým pečivem.
Připravila Jana Macůrková
Ja u lososa rada petrtelku nebo kopr ve smetanovem prelivu, tymian teda nevim, ale neochutnala jsem 🙂
já zase bílej pepř,sůl a limetu nebo citron a jednou jsem to ze zoufalství zakápla pomerančem-taky to nebylo špatný….
ale třeba divokýho lososa si s tymiánem představit umím…i když divokýho si dávám jako tatarák nebo gravlax….
Tymián hodně podtrhne chuť štiky.Tam netroškaŕím.Ale lososa jen lehce opepřím .
tak nenasypu tam toho metrák..jen tak zlehounka … 😉 nesmí to přebít tu rybku….
A na kolik stupňů jsi ho tam tak dlouho měla?
Příště ho zkus zabalit do pečpapíru, bude lepší. Nebo na pánev, z každé strany max. 4 minuty (záleží na tloušťce ryby), potom osolit, jednou strouhnout pepře a pokapat citronem. Losos je chutný sám o sobě, opravdu.
ten pečící papír mne zaujal…lososa v papilotě jsem už měla, byl dobrej…tohle bude hodně podobný….
Je to podobné, jen ten pečpapír zavážu provázkem namočeným ve vodě, aby vydržel v troubě. Ale to v případku, že tam lupnu kapra, kuře či jiné ingredience, které vyžadují v troubě delší čas.
Ryby s bylinkovým máslem nebo krustičkou milujeme, tymián zkusím. Máma nechávala porce kapra v troubě skoro upražit, taky to bylo moc dobrý! Pokud nedělám rybu na pánvi, což dělám málokdy, je v troubě taky aspoň čtvrt hoďky, syrovou chci v suši, ale jinde ne.
Kapr a losos jsou dost rozdílné ryby 😉