(1870) Smaženka

plátky staršího chleba
vejce
sůl
olej
zelenina

Střídám dvě varianty:
1. Na pánvi si rozehřejeme olej, na něm rychle srazíme rozšlehaná vejce s trochou soli. Obrátíme, dosmažíme, položíme na chléb, ozdobíme zeleninou a sežpapáme…
2. V misce rozšleháme vejce, osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej, chleba namočíme do vajíčka a vložíme na pánev. Po chvilce otočíme a dosmažíme.
Obložíme zeleninou a pojídáme.
Pozn: druhá způsob dělali v Mléčném baru v Nymburce, 1 ks za 1,50.
Místo zeleniny můžeme použít kečup, hořčici ap., kdo co má rád.

Retro připomněla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1870) Smaženka

  1. Inka napsal:

    V každém mléčném baru je dělali, ale já je pamatuji výhradně s hořčicí….
    Na našich táborech jsem vařívala převážně já, jen smaženky byly Bimbova specialita. Ono smažit je na kamnech byť sedmiplátových, pro 40 – 50 lidí není sranda, ale smažit je na ohni pro 12 – 24 hladovců po celodenní jízdě na kanohehi, to je opravdu odvaha. To jsem si vždycky vzala něco ke čtení a ty tři až čtyři hodiny odpočívala. Taky po tomhle jídle nebylo prakticky žádné špinavé nádobí. Smažilo se do posledního vejcete, pokud skautíci nevyběhli do civilizace a nějaké to vajíčko nevykoledovali

  2. jarybarka napsal:

    U nás je ještě třetí varianta:ve vajíčku namočené chleby osmažíme potřeme hořčicí,posypeme najemno pokrájenou cibulkou a na to pokožime „řízek“z rozšlehaneho o smažené ho vejce. Dozdobíme plátkem rajčete petrželkou nebo šnitlíkem.Zkrátka aby to bylo i pro oko!

  3. sharka.68 napsal:

    co já se jich v mlíčňáku na Ulricháči v Hradci najedla, když jem chodila na Pajdák…tam jsme snídávali a mnozí z nás tam chodili i na pozdní oběd… chutnala mi s kakaem, kombinace strašná, ale mělo to něco do sebe…a k obědu salát a sekaná nebo salát a houska..ale smaženky se neříkalo, to byl vaječný řízek, smaženka byla sýrová šiška – osmažená – jako čevabčiči, s cibulí a hořčicí na krajíčku veky….

  4. kolma60pusi napsal:

    V Holešově se zas smaženka říkalo plátkům veky spojeným tvarohem a osmaženým. Jedna taková mi důkladně promastila latinu… Seděla jsem u prvního stolku a latinářka, taková milá, kapku popletená tetička se ke mně pořád dívala – asi by si taky dala.

    • lakysa22 napsal:

      Tohle jsou u nás „chudí rytíři“…namočené ve vajčíčku a strouhance.

      • BOYE napsal:

        Tak tohle jsou chudí rytíři! A taky s džemem, ale neobalovali jsme je. Ani tvarohové.
        Smaženky, ty se u nás odjakživa dělají tak: V hrnku se rozšlehá vajíčko s dvěma lžícemi studené vody skoro do pěny, rozehřeje se na pánvi olej (musí být ready), do vajec se rychle vmíchá vrchovatá lžíce strouhanky, bleskově, ale dokonale rozmíchne a na pánev se nalijí dvě smaženky, které vlastně kopírují tvar krajíce chleba. Osmaží se z obou stran, plácnou na chleba a u nás povinná výbava je hořčice, cibule, velmi důrazně se doporučuje naložená kapie a okurka a když je sezona, tak notně doplňujeme rajčaty a čerstvou zeleninou obecně. NIKDY se nedělá těsto do zásoby, vždycky z jednoho vajíčka! Protože záhy se strouhanka rozmočí a celé to zhnusní a z nadýchané parády vznikne nepovedená placička ze zbytku trojobalu.

    • Jana Macůrková napsal:

      Ano, mlíčňák na roku Grohovky a hlavní ul.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..