Jahody
nebo jiné měkké ovoce
cukr
Jahody omyjeme, rozmixujeme na kaši, přidáme cukr a zamrazíme.
U ovoce, které má pecičky (jadýrka), jako je rybíz a maliny, přepasírujeme a zbavíme tak jadýrek, poté opět dosladíme podle chuti a zamrazíme.
Pokud chceme udělat z letních jablek jablečnou dřeň, povaříme s trochou citronové šťávy nebo kyseliny citronové, aby jablka nehnědla.
A potom už jen vlastním tělem chráníme mrazák před nájezdem mlsných sarančat a kobylek.
Jen malá infomace: nevím proč se říká nálet kobylek, když kobylky na rozdíl od saračat jsou masožravé.
Studené občerstvení připravila Jana Macůrková
No právě, Jani, masožravé :-). Dřeň je klasika, potěší vždy, nezklame nikdy!
já bobule (rybíz atd..) , nasypu na tác, prosladím a nechám zmrazit tak, aby kuličky byly sypké..a pak dělávám bublaniny nebo lité s drobenkou, do nich dřeň dát nejde…ty nejhezčí, zmrazím jako hrozny-vypadají pak nádherně na tvarožníku nebo v poháru….
Já už mám toho rybíru zmrazeného tolik, že dřeň je jediná varianta, kterou vnoučata jsou schopná sežpapat. Včera jsem zrovna pekla velký plech obrácené bublaniny s rybízem a přemýšlím, co z mrazáku vyndat na zítra, abych tam ten rybíz ještě nacpala a to jsem odvezla 5 l so statku Jiřince.
zavař ho..marmelády jsou super..a zavařenej jen se špetkou soli, bez přidání vody, je úžasnej…pak se to dá nasypat na buchtu taky….
Mám ještě z loňska 20 skleniček, sice malých, ale mám. A to jsem pasírovala bez jadýrek, aby bylo na vánoční pečení. No a potom jsem z důvodu nemoci nepekla. Takže zbylo.