1 kg daňčí kýty nebo plecka
4 velké cibule
bobkový list
nové koření
pepř
jalovčinky
hladká mouka
sůl
olej
Daňčí maso nakrájíme na kusy (plátky, kostky ap.)
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na hrubo, na ni vložíme maso a necháme zatáhnout.
Podlijeme buď vařící vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme divoké koření a pod pokličkou dusíme do měkka. Když je maso měkké, přilijeme trochu vody se lžičkou hladké mouky a necháme zhoustnout (pokud je hodně cibule, není nutné).
Podle potřeby můžeme vylovit bobkový list, já ho tam klidně nechávám.
Pozn.: někdo maso peče, někdo vaří ve vodě s kořením. Já jsem ho zkusila i upéct, chuť je výraznější a moc dobrá.
Daňčí kýtu od švagra připravila Jana Macůrková
“ pod pokličkou dusíme do měkka“ x „Já jsem ho zkusila upéct“ … tak jsem se ztratila, co jsi s ním teda dělala?
Mně tam vypadlo jedno písenko (i), jednou jsem dusila, jedkou jsem zkusila upéct. Já měla celkem 3,5 kg kýtu, takže bylo na několikrát. Pokud máš ráda divočinu a máš prázdný mrazák, tak si zadej prozvěřinu.cz a najdi si nejbližšího myslivce. Já už mám objednané prasátko. A tady u nás v Ratajích.
Já to znám, bylo to cca před měsícem někde na seznamu, si myslím. Oni to prodávají celé nebo půlky a to je hodně, nemám to kam dát a hlavně, v té mojí kuchyni bych to ani nerozbourala.
Ale je dobrý, že jsi to tady uvedla, někomu se to může hodit.
Tak se sněkým domluvit jít napůl. Já se takhle domluvila s Eliškou. Ti myslivci to nesmí porcovat, ale když si to koupíš, už je to tvoje a potom se s nimi dá domluvit, že ti to stáhne a potom už je to sranda. Zeťák se okamžitě s dcerou dhadovaůi, zda se šípkovou nebo se zelím…..
Já vím, ale já bych chtěla kus kance, kus srnčího, kus jelena, kus daňka, kus muflona … max. po 2 kg. A do toho nikdo nepůjde.
A se šípkovou bych si dala hned 😋😋
Muflona tam také někdo nabízí, myslím že ve Vašimi, srnec, kanec běžně. Pro tebe potom jedině Makro, ale to už je jiná cenová kategorie.
toho,kdo vaří daňka, bych umlátila paličkou na maso…takhle tejrat zvěřinu… podlila bych trochou vývaru z kostí a následně vínem…případně přihodila houby a dančí se smetanovou houbovou omáčkou nebo přímo s liškama…vavřín dávám mletý i další koření…chlapy nebaví plivat kuličky a listy… a já to zas nerada cpu do čajítka…ale porce je to jak pro dva až tři lidi…9 brambor ….to snad ani najednou sníst nejde….. 😉
Není jenom divočina na víně, to co píšeš je potom naprosto jiný recept.
A nevím, jací jste jedlíci, ale 9 malých brambůrek a 2 kousky masa je pro našeho huběńoura (syn a je až vychrtlý) normální porce. Občas mi připadá, že holt musíš napsat něco, i když je to zcela něco jiného.
Nečreti se ,- vždyť jen napsala, co by ona, a názor mužme mít každá jinej, a alespoň se rozprdí diskuze..Fajn, žes to zkusila dusit i péct, to pečené je fakt lepší, ale já znát něhoho, kdo to VAŘÍ, tak na rozdíl od Šárky bych ho umlátila kuřecí kostičkou!!
Koukàm, že synka bude lepší šatit, viď? Znám to..
R o z p r o u d í!!
no, to máš pravdu není jen na víně, proto píšu i další verze, když dělám s jalovčinkami,tak tam chrtsnu do omajdy panáka ginu, voní to pak úžasně…nehodnotím porci masa, ale brambor je tak nějak „moc“ … ovšem když to synek sní, je mu přáno….
to, že ti něco připadá, neznamená,že to tak je….