(1857) Daněk na divoko

1 kg daňčí kýty nebo plecka
4 velké cibule
bobkový list
nové koření
pepř
jalovčinky
hladká mouka
sůl
olej
Daňčí maso nakrájíme na kusy (plátky, kostky ap.)
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na hrubo, na ni vložíme maso a necháme zatáhnout.
Podlijeme buď vařící vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme divoké koření a pod pokličkou dusíme do měkka. Když je maso měkké, přilijeme trochu vody se lžičkou hladké mouky a necháme zhoustnout (pokud je hodně cibule, není nutné).
Podle potřeby můžeme vylovit bobkový list, já ho tam klidně nechávám.
Pozn.: někdo maso peče, někdo vaří ve vodě s kořením. Já jsem ho zkusila i upéct, chuť je výraznější a moc dobrá.

Daňčí kýtu od švagra připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1857) Daněk na divoko

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    “ pod pokličkou dusíme do měkka“ x „Já jsem ho zkusila upéct“ … tak jsem se ztratila, co jsi s ním teda dělala?

    • Jana Macůrková napsal:

      Mně tam vypadlo jedno písenko (i), jednou jsem dusila, jedkou jsem zkusila upéct. Já měla celkem 3,5 kg kýtu, takže bylo na několikrát. Pokud máš ráda divočinu a máš prázdný mrazák, tak si zadej prozvěřinu.cz a najdi si nejbližšího myslivce. Já už mám objednané prasátko. A tady u nás v Ratajích.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Já to znám, bylo to cca před měsícem někde na seznamu, si myslím. Oni to prodávají celé nebo půlky a to je hodně, nemám to kam dát a hlavně, v té mojí kuchyni bych to ani nerozbourala.
        Ale je dobrý, že jsi to tady uvedla, někomu se to může hodit.

        • Jana Macůrková napsal:

          Tak se sněkým domluvit jít napůl. Já se takhle domluvila s Eliškou. Ti myslivci to nesmí porcovat, ale když si to koupíš, už je to tvoje a potom se s nimi dá domluvit, že ti to stáhne a potom už je to sranda. Zeťák se okamžitě s dcerou dhadovaůi, zda se šípkovou nebo se zelím…..

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Já vím, ale já bych chtěla kus kance, kus srnčího, kus jelena, kus daňka, kus muflona … max. po 2 kg. A do toho nikdo nepůjde.
            A se šípkovou bych si dala hned 😋😋

          • Jana Macůrková napsal:

            Muflona tam také někdo nabízí, myslím že ve Vašimi, srnec, kanec běžně. Pro tebe potom jedině Makro, ale to už je jiná cenová kategorie.

  2. sharka.68 napsal:

    toho,kdo vaří daňka, bych umlátila paličkou na maso…takhle tejrat zvěřinu… podlila bych trochou vývaru z kostí a následně vínem…případně přihodila houby a dančí se smetanovou houbovou omáčkou nebo přímo s liškama…vavřín dávám mletý i další koření…chlapy nebaví plivat kuličky a listy… a já to zas nerada cpu do čajítka…ale porce je to jak pro dva až tři lidi…9 brambor ….to snad ani najednou sníst nejde….. 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..