Na dvě porce
8 ks langustini
6 velkých stroužků česneku
1 menší rajče
1 střední bílá cibule
0,5 dl olivového oleje (slunečnicový)
2 dl bílého vína
sůl
Na pánvi rozehřejeme olej.
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Česneku může být i víc, nabyla jsem dojmu,
že většina chorvatských receptů je postavena na česneku.
Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Rajče nakrájíme na plátky a přidáme k cibuli s česnekem.
Na tuto směs položíme omyté celé langustini, zalijeme bílým vínem a necháme asi 10 minut podusit.
Langustinky vyndáme na talíř, odlomíme ocásek a vyloupneme narůžovělé masíčko.
Podáváme s bílým pečivem, kterým nakonec vytřeme i zbytek omáčky v pánvi.
A takhle vypadaly langustinky za syrova.
Podle rad paní Mariny
přípravila Jana Macůrková
Klepítka jsem si přivezla na ozdobu, jsou krásná a něžná, na rozdíl od humrů nebo krabů.
Budu teď dávat recepty buď večer, nebo brzy ráno před Haderach, aby si mohla přispat a vy jste nepřišly o ranní čtení.
Dík 🙂
Takže humr norský, v Itálii řečený scampi.
Množství česneku, jak u krevet tak i tady, by mi spolehlivě způsobilo těžké zažívací obtíže. V jiné úpravě bych si je s chutí dala.
Jo, taky chorvati jim říkají škampe, na jídelních lístcích psáno scampi.
Jinak – co kdybys dala česnek medvědí, nebo ten pro tebe neškodný?
Tady nejde u druh, ale o chuť, to masíčko je jinak celkem chuti mdlé, nasládlé, ale dobré.
To bych mohla, ale intenzivni cesnekovou chut nemusim.
Furt čtu humr HORSKÝ a už si představuju, jak cepínem někde v zamrzlým fjordu lovim mořskej hmyz abych si nacpala mordu…
Hele a co použít jen ochucený olej? I to tě hubí?
To jsem nezkusila, používám granulovanej, když nemám Bjeltin … a cajk. Ale moc česneku v jídle tak jako tak mít nemusím. Přiměřeně přiměřeně… 🙂
asi nepoužívají českej česnek, protože na 8 kousků dát 6 stroužků, to přebije chuť langoustinek spolehlivě….asi mají španělský nebo čínský….
Mají svůj, koupíš ho na každý tržnici. A na rozdíl o nás si svoje výobky a výpěstky cení, a i na docela velkých obchodech mají heslo „kupujte svoje, kupujte čerstvé“.
Možná ho používají jako Italové, ovoni olej, potom ho vyndání a už nepoužívají. To by dávalo smysl, jinak ten česnek fakt prebije chuť.
V Chorvatsku jsem byla mockrát a cca 15 let tomu nazad už jen v hotelu (většinou bez potomků ). Česnek mi vůbec nedělá dobře a okamžitě bych si všimla jídla , kde je ho hodně . To se nikdy nestalo. Pravda , na ostrově Murter jsem nikdy nebyla. Rabac, Poreč, Igrane , Tučepi , a na Pelješaci . Spíše chutě jemné. Fazolky dušené s rajčaty a olivovým olejem . Blanšírovaná zelenina se spoustou “holandské” omáčky . Česnek nehrál nikde větší roli