(2508) Kuře a krůta VZK 647

Boženka.Fialová

Kuře – zapečené s rýží, paprikami a rajčátky, okořeněné česnekem, pepřem a majoránkou, je to tuze jedlé.

Suroviny:
– kuřecí maso (jedno jestli prsíčka nebo vykostěná stehýnka)
– 1 cibule
– máslo + olej
– česnek
– sůl
– pepř, majoránka
– rýže
– paprikové lusky
– rajčata (komu vadí slupky, může oloupat)
Postup:
Na tuku necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme na menší kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Osolíme, přidáme koření a prolisovaný česnek,
spařenou propláchnutou rýži, zalijeme vroucí vodou, aby všechno bylo potopené maličko nad směs, přidáme na proužky nakrájené papriky a překrájená rajčata, promícháme a dáme přiklopené do trouby vyhřáté na cca 125 st. Po zhruba 10 minutách všechno ještě zlehka promícháme (rýže se drží u dna) a po dalších 10 až 15 minutách by měla být rýže měkká a vstřebat do sebe všechnu tekutinu.
Na talíři posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Porcování velké krůty: Jana Macůrková

Nejdřív oddělit prsa, a hned byla o 12 kg lehčí. Potom jsem rozřízla prsní kost a vykuchala a potom oddělila nohy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (2508) Kuře a krůta VZK 647

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já teda začínám křídly, potom stehny a až potom prsíčka … a 30 kg? Tak to musel být krocan a i s kostmi, ne?

  2. bozena.fialova napsal:

    Dovolím si upřesnit to zapečené kuřecí s rýží a dát tomu trochu vzhled receptu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..