Boženka.Fialová
Kuře – zapečené s rýží, paprikami a rajčátky, okořeněné česnekem, pepřem a majoránkou, je to tuze jedlé.
Suroviny:
– kuřecí maso (jedno jestli prsíčka nebo vykostěná stehýnka)
– 1 cibule
– máslo + olej
– česnek
– sůl
– pepř, majoránka
– rýže
– paprikové lusky
– rajčata (komu vadí slupky, může oloupat)
Postup:
Na tuku necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme na menší kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Osolíme, přidáme koření a prolisovaný česnek,
spařenou propláchnutou rýži, zalijeme vroucí vodou, aby všechno bylo potopené maličko nad směs, přidáme na proužky nakrájené papriky a překrájená rajčata, promícháme a dáme přiklopené do trouby vyhřáté na cca 125 st. Po zhruba 10 minutách všechno ještě zlehka promícháme (rýže se drží u dna) a po dalších 10 až 15 minutách by měla být rýže měkká a vstřebat do sebe všechnu tekutinu.
Na talíři posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Porcování velké krůty: Jana Macůrková
Nejdřív oddělit prsa, a hned byla o 12 kg lehčí. Potom jsem rozřízla prsní kost a vykuchala a potom oddělila nohy.
Já teda začínám křídly, potom stehny a až potom prsíčka … a 30 kg? Tak to musel být krocan a i s kostmi, ne?
Teď hovořím o kuřeti. Ale zajímavé : taky odříznu nejprve křídla , pak
oddělím stehna . Zbude skelet s prsíčky – a ta vykrojím ze skeletu naposledy .
Zajímavé , jak to máme různě zažité .
S kuřetem i krůtou zacházím stejně . Oškubat, vykuchat, rozporcovat. Porcuji stejně jako vy dvě – křídla, stehna, prsa a pak skelet podle toho, jak jej budu dál upravovat. 😷
Já je kupuji jednou za dva roky (střídám s jehnětem) tady Brožků na Mitrově. A ten největší měl skoro těch 30 kg (29.60). A tam je opravdu lepší oddělit nejdřív ta prsa, potom už se s tím dá i manipulovat.
Dovolím si upřesnit to zapečené kuřecí s rýží a dát tomu trochu vzhled receptu.
Hezký recept, uděláme, ochutnáme 😋😷
👍👍👍
Teda Boženko, krásně popsané, že to pochopí úplně každý. Já rýži dělám jinak, ale tento způsob s masíčkem, paprikou, rajčátky se mi opravdu líbí. Moc děkuji a určitě brzy vyzkouším. Děkuji. 🙂