(1890) Indická raita

1 indická okurka
bílý smetanový jogurt
česnek
sůl
mletý pepř
rozinky
Česnek oloupeme a rozdrtíme nebo nastrouháme.
Smícháme s jogurtem, osolíme, lehce opepříme.
Indickou okurku (musí být mladá) nastrouháme nahrubo a přimícháme do směsi. Nakonec přidáme rozinky a vše necháme řádně vychladit v ledničce.
Můžeme ozdobit čerstvými lístky máty.
Pozn: rozinky v některých receptech jsou, jinde nikoliv. V komentářích jsem našla, že je dávají jen v některých oblastech.

Indická okurka (lat. Lagenária, někde i česky Lagenárie dlouhá) je teplomilná rostlinka, pnoucí, nedoporučuji dávat do skleníku nebo foliovníku, uteče vám z něj oknem. Dala jsem ji na okraj 2,5 m vysoké fazolnice, kterou hravě překonala. Kvete bíle v noci, je opylována především můrami.
Délka plodů, které potřebují neuvěřitelné množství vody, má být až 1,5 m.

Mám zatím 4 plody dlouhé asi 60 cm.
Z přezrálých podů se vyrábí tzv. lufa – houba na mytí.
Tvar plodů může být i kulatý (lahvovitý) – odrůda kalabasa.

Pěstovala a připravila Jana Macůrová

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1890) Indická raita

  1. blahovka.h napsal:

    Nechci být za chytrou, ale indická okurka a lufa jsou dvě rozdílné rostliny. Kalabasu mám každý rok. Zasadím do rohu foliovníku a vypustím na jabloň. Na jedné rostlině vyroste tak 5 – 8 kalabas. Lufu jsem také párkrát měla, je dost náročná na teplo a má dlouhou vegetační dobu, takže ne vždy dozrála tak, aby z ní byla žínka na mytí.

  2. blahovka.h napsal:

    Tak jsem z toho jelen, cože to vlastně máš . . . . Kvete to bíle, to by byla kalabasa, lufa kvete žlutě. A pak píšeš, že jsi kalabasu zkusila a nedařilo se. Až budeš mít semínka, bude jasno. Vůbec si nejsou podobná.

  3. sharka.68 napsal:

    mátu bych nasekala dovnitř a protože ho miluju a indové ho používají- tak velkou hrst koriandrové natě-nasekané na drobno….
    bez hrozinek, přikápla bych limetku a trochu římského na pánvi prohřátého a rozetřeného kmínu…
    ale to je za další varianta raity..

    jednou jsem čučela na nějakou kuchařku indického původu – ta ji dělala z indické okurky a přidávala granátová zrníčka a mátu …

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..