1 smetana na šlehání
100 g cukru
hrnek plnotučného mléka
4 vejce
1 prášek do pečiva
polohrubá mouka podle potřeby
pec na pečení
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko, šlehačku a pomalu přidáváme polohrubou mouku s kypřícím práškem až dosáhneme těsto hustší než na lívance.
Nalijeme na plech na pečící papír a rychle pokladme meruňkami. Nejlepší jsou hodně vyzrálé a sladké.
Pečeme v troubě (Radka pekla v peci, stejně jako kuře, které jsem sem už dávala) a koláč byl opravdu výborný.
Dnes nic pro mě, nechť pan Paleta odpustí. Olivový olej a bazalka jsou pro mne nepoživatelné a italský recept by…
Oba koláče fajn!
Nechci být za nevěčnou brblu, ale – ne, že bych byla kuchajda začátnice, ale při pečení moučníků postrádám :
šlehačka – podke obrtázku to vypadá na 200 ml, tak dobrà,
hrnek – 200, nebo 250?
mouka podle pořteby – a v ten montent se už nechytám, taky když se měří na lžïce, mám tři veli kosti polévkových a taky záleží na tom, jestli vrchem… snad by neškkdilo to zvážit.
Omlouvám se, ale tak dobrá, jako moje babička fakt nejsem….
Jedna krásná reklama kdysi měla slogan: A tatínku, jak velké je jedno středně velké vejce? Tož asi tak…
Já pečení tak jednou do roka, taky bych se přimluvila za váhy či poměry. U masa mi je to jedno.
Jsem ráda, že nejsem xama. No, když je to problém, tak si nebudu dělat chutě.
Taky se přimlouvám, též nepeču často a nemám praxi, proto sem chodím, abych se to naučila.
Já vždycky poděkuju za podrobný recept ( člověk nad tím nemusí přemýšlet a věří tomu )
Pokud jde o mouku, bude jí HODNĚ – protože u receptu 311 – šlehačkový koláč s ovocem – je na 3 vejce a 250 ml šlehačky čtvrt litru cukru a půl litru mouky. Tady je navíc 1 vejce a hrnek mlíka – to musí bejt strašně moc těsta potom.
Oba recepty jsou na velký plech. cca 36 x 27 cm.