450 g vařených studených brambor
1 cibule, jemně nasekaná
60 g tuku z pečeně nebo vyškvařené sádlo
230 g vařeného zelí nebo růžičkové kapusty, nasekané
sůl, pepř – čerstvě drcený
Jemně nasekáme brambory a mírně je pomačkáme. Na pánvi rozpustíme polovinu množství tuku a na něm orestujeme cibulku do sklovita. Do brambor zamícháme zelí (nebo růžičkovou kapustu) a dochutíme solí a pepřem. Přilijeme tuk z masového výpeku nebo vyškvařené sádlo. Připravenou hmotu („bubble“) natlačíme do rozpáleného tuku na pánvi a orestujeme na středním ohni tak, až je spodní strana do zlatohněda. Pak „bubble“ vyjmeme. Na pánev přidáme zbytek tuku a opečeme hmotu i z druhé strany.
Je to taková jednodušší bramborová omeleta.
Růžičková kapusta tomu dává nažloutlou barvu.
Další recept z Dadalovy slané kuchařky vyzkoušela: Jana Macůrková
Jídlo je prý nazvané podle zvuku, který vydává při smažení. A i mistr tesař se utne a Dadal měl chybu v názvu. Zkusím to zhybridit s lepenicí a použít zelí kysané…
to jsem dělala v pátek k obědu švagrový,když ji pustili ze špitálu, ze zbytků, co jsem našla v kuchyni 😀 a použila jsem kysané zelí a vymačkanou jitrnici… zblajzla plnej talíř a odfuněla spát…
Angličani do toho nacpou zeleniny víc, navíc k tomu dávají např. jablečné čatní ….. jedla jsem to jednou a nechutnalo to věru zle 😉 Jen na tu snídani se mi s tím nechce dělat, lepší v hotelu se nechat obsloužit 🤣🤣🤣
Taky zkusím kysané zelí. Díky za tip. Jani, takže jseš u v pohodě?
Já jsem trochu zmatená, včera Laznickovy knedlíky a králičí bříška. Dnes je recept jiný.
To je v pořádku, jak mi není ok, tak jsem si nevšimla, že ty knedlíky už tam jedno jsou.
Vidíš, já si je nepamatovala. Stane se. Pamatuji si ty s hráškem. U nás se s knedlíky neexperimentuje. Houskový, bramborový, Karlovarský.
Já si sice zadala Bramborový knedlík, ale bramboračka nic, tak nevím. Našla to až Haderach. No, ale pamatovat si 2500 receptů prostě nejde.
Jak jsou tam brambory, něco do toho, osmažit, tak pro mne vždy v pohodě. 🙂