5 nebo 6 velkých brambor
4 vejce
1 uzená papriková klobása (nebo cibule)
několik lžic másla
500 ml kyselé smetany
sůl
Oloupeme a nakrájíme na plátky brambory a uvaříme je doměkka asi za 10 až 15 minut.
Mezitím oloupeme natvrdo uvařená vejce a nakrájíme je na plátky.
Také klobásku nakrájíme na kolečka.
Měkké brambory scedíme na sítu, vrátíme zpět do hrnce.
Opatrně je smícháme s dostatečným množstvím másla (dáme k nim několik velkých lžíc).
Plátky brambor přemisťujeme do pekáčku, kde je prokládáme plátky vajíček a kousky klobásky.
Nakonec je zcela přelijeme kyselou smetanou ochucenou solí.
Naplněný pekáček vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C po dobu asi 20 minut nebo až se smetana téměř odpaří a klobásky upečou (stačí k tomu velmi krátký čas).
Podle Dadalovy kuchařky vyzkoušela Jana Macůrková
bramborovej kastrol..jo, když už nevíš co by..tohle je jedna z osvědčených možností…
A zvzůreček zas nikde.. bara bory kdykoli a jakémkoli mžonství. Já bych asi uvařila vešlupce, ale jinak jo. To koření na semtaně je coo?
Origoš recept je taky dává oloupaný. Mi v tom přijdou zajímavý ty vajcata…
Já jsem na rozpacích. Jak nad tím dumám, za sebe bych dala buď vajca, nebo klobásu, čili by to byla dvě jídla. Ale chce to napřed zkusit a potom mudrovat, co?
Je to moc dobré, ale dělám to trošku jinak . Brambory dávám vařené ve slupce , oloupane . Dolů pod ně trošku másla ( nekoupu je v másle ). Klobásku dávám šunkovou , ne tvrdou . Kombinace s kolečky vařených vajíček je výborná a každý z pekáče vajíčka krade , aby jich měl moc . Nahoru nedávám zakysanou , ale 2 kelímky šlehačky .
Já mám ten recept z rodiny od bývalého , dělávala to jeho babička a mamka
Tím jsem vůbec nechtěla říct , že to v nejbližší době nezkusím s tou zakysanou .
Protože zakysanou miluju a může to být taky výborné
Se zakysankou je ta chuť o dost výraznější, s normální šlehačkou (smetanou) je to dost bez chuti.
A to koření – prosím!🙏
Se smetanou ( šlehačkou ) se dělají gratinované brambory a jsou lahodné. Nejsou bez chuti a stačí dostatek soli ( někde muškátový oříšek , tady určitě ne ). Mi stačí , že to po celé generace každému chutná .
Se zakysanou bude premiéra. Zkusím nejprve pro sebe