50 g sušených hřibů, namočených asi 30 minut ve studené vodě
1 kg moučných brambor, uvařených ve slupce
100 g krupice
1 vejce, 1 žloutek
asi 150 g hrubé mouky,
sůl
Nabobtnalé houby přelijeme přes síto a najemno posekáme,
lze ale použít i pevné čerstvé houby podušené na másle,
Brambory uvaříme, oloupeme a ještě horké je prolisujeme a pak teprve necháme vychladnout.
Prolisované brambory promísíme s krupicí, vejcem, žloutkem, nasekanými houbami, solí a hrubou moukou na těsto.
Z těsta vytvarujeme válečky, Do varu uvedeme dostatečné množství osolené vody. Do vařící vody vložíme bramborové šišky a podle velikosti vaříme cca 10 minut. Když vyplavou a jsou hotové, vyjmeme je a necháme dobře okapat.
Pozn: v originál receptu jsou tyto šišky jako příloha k rajské omáčce.
Tak to jsem neměla odvahu, ale přidala jsem omáčku houbovou.
Podle Dadalovy kuchařky připravila Jana Macůrková
K houbovce si to umim krasne predstavit. Ale prosim te, to je dezertni talirek nebo by se to dalo krajet jako knedlik? 😉
To je opravdu malý dezertní talířek. A i tak je to porce na najedení, bylo to hodně syté, navíc já dala do omáčky smetanu.
Koukla jsem do Dadala – ona to není rajská omáčka v pravém slova smyslu, je to vlastně sos na špagety nebo noky — a tohle taky dělá jako noky – kousky 2-3 cm a a splácnout vidličkou, aby byly vroubkovaný…
Mě to přijde velikostí jako knedlíky. Bramborové dělám takto malé
Škoda že není alespoň jeden rozkrojený aby byla vidět struktura.