(2959) Dušená mrkev s kuřecím masem

3 – 4 větší mrkve
kuřecí maso
(zbytky z pečeného kuřete)
máslo
sůl
pepř
může být muškátový květ
hladká mouka
Mrkev si předvaříme ve slané vodě.
Rozpustíme máslo, přidáme trochu hladké mouky a připravíme si světlou jíšku.
Přilijeme vývar, pečlivě rozmícháme.
Přidáme ma kousky nakrájené maso a na kolečka nakrájenou mrkev.
Lehce promícháme, prohřejeme a podáváme s bramborem.
Pozn.: mrkev můžeme lehce okyselit trochou citronové šťávy nebo malou lžičkou octa.

Babiččin recept oprášila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (2959) Dušená mrkev s kuřecím masem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak to je hodně zvláštní postup.

  2. Inka napsal:

    Já teda vím, že se mrkev někdy zahušťuje jíškou, ale podle našich táborníků zrovna tohle je ten postup, který jim vůbec nejede. To jsem zjistila hned na prvním táboře, když na jídelníčku bylo maso s mrkví. Ale protože jsem znala své strávníky, nebála jsem se uvařit opravdu tolik porcí, kolik nás bylo. Já totiž mrkev jen dusím s troškou másla, soli a popřípadě cukru. Maso dusím na cibuli zvlášť a taky zvlášť podávám. Takže mrkev byla sežpapána naprosto všechna, musela jsem slíbit, že další týden bude repete a na každém táboře byla mrkev s masem tvrdě vyžadována. I když čistit hromadu mrkve a brambor najednou je pro službu v kuchyni darda, ochotné ruce k dopomoci se vždycky našly, protože mrkve muselo být dostatek

  3. lakysa22 napsal:

    Já mrkev podusím na másle, osolím, tekutiny jen trochu a jíßku nedávám, kdysi jsem jen zaprášila hladkou moukou, ale jde to ibezní. Osladím trochou cukru a taky okyselím – citron, ocet. To samé hrášek a dohromady s bramborem je to moc dobré. Drdůbež ne, ale vajíčko si k tomu dám.
    Každá to máme jinak😋

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Já dám dusit maso (preferujeme vepře) a když je poloměkké, přidám mrkev. Někdy zapráším, někdy nezapráším.

  5. jarybarka napsal:

    Takovu mrkev vaří v nemocnici.Dělají víc tě jišky než mrkve a tu navíc strouhali na hrubem struhadle.Ble.
    Dělám na másle a jen solím. Cukr netřeba.Maso s brambory zvlášť.

  6. Vera M. napsal:

    Když není zbyti, přes čajové sítečko malinko mouky , ale fakt symbolicky nebo
    Vůbec ne a citron dávám malinko

  7. a.rena napsal:

    Dušenou mrkev (příp. „vylepšenou“ hráškem) nesním ani pod hrozbou trestu smrti. Ani to vajíčko by to nezachránilo. Ale 924, hovězí na tymiánu s přidanou mrkví, svíčková, přidat kamkoliv mrkev, to jo.

  8. Ivana napsal:

    Tak tohle mne „drželo nad vodou“ v době kdy jsem čekala na operaci žlučníku. Každá část, jak brambory, tak kuřecí maso, tak i mrkev vařeno samostatně.

  9. Devetapadesatka napsal:

    Přidávám se k vyznavačům přírodní úpravy mrkve. Podusit na másle, sůl, špetka mletého kmínu, ev. maličko tymiánu. Strouhnuti citr kůry, pár kapek šťávy a fertig. Někdy navrch sypnu par vloček habanera 🌶️.

  10. kvetula.v napsal:

    Já dělám dušenou mrkev na dva způsoby. Buď přihodím k podušenému plecku a spolu dodusím – jen sůl a pepř a zapráším, nebo na másle mrkev s hráškem (pokud z konzervy, přidám až nakonec a jen prohřeju), tam sůl a citron, případně trochu cukru a to se dá k bramborům buď samotné, nebo s pečínkou upečenou zvlášť. Vejce mne nikdy nenapadlo, ale taky to nemusí být špatná kombinace.

  11. BOYE napsal:

    Já taky jen mrkev na másle, někdy špetku nějakého koření a sůl. U nás je to tak, že když jsem jednou podávala s masem, padl dotaz, proč kazím tu mrkev. Ale předevčírem jsem konfitovala kuří ňadro a protože mi zbejvalo v rendliku moc místa a nechtělo se mi plejtvat máslem, vycpala jsem zbylý prostor kusy mrkví, zázvoru a celeru. Bylo to skvělý!

  12. IvaC napsal:

    Taky podusím do polotvrda vepřové,asi plecko,pak přidám mrkev,posolím, popepřím pocukruju,i když je mrkev sladká,ten cukr tomu dá jinej šmak a hlavně máslo,lehce zapráším.Vejce jsem nikdy nedávala ani si ho nedovedu představit,zrovna tak citron,ale kůra by mohla být dobrá. No jo,sto lidí,sto chutí

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..