1 velký květák
4 vejce
300 ml mléka
200 g krupičky
1/2 prášku do pečiva
sůl
pepř
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a uvaříme ve slané vodě hodně do měkka.
Rozmačkáme na hrubší kaši.
V míse smícháme žloutky, mléko, krupičku, do které jsme rozmíchali prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků.
Přidáme květák, dosolíme, opepříme a promícháme.
Směs nalijeme na pečící papír a pečeme do zčervenání a až se hmota nelepí na špejli.
Podáváme jako přílohu k masu nebo se zeleninovým salátem. My toto můžeme i samotné a studené i teplé.
Připravila jana Macůrková
Já teda sníh zásadně vždycky až jako poslední a jen lehounce promíchávat.
To se mi líbí, možná bych to ještě posypala sýrem 👍
do nákypu sekám růžičky na drobno, ale už je nevařím..přidávám i tu mladou,zelenou květákovou nať, (nebo petrtelku) krupice dám méně a přidám trošku vinného prdopeče, sníh do tuha až nakonec a k soli a pepři ,muškátový květ..peču v keramice, vymažu máslem a vysypu strouhankou..dobré je přidat i pomleté uzené,když ho máte kousek… 😉
Promiňte,ale ten nákyp,který jsem nikdy nedělala,vypadá jako drobivá,suchá buchta…
Ono se to blbě krájí, tak to vypadá drobivě, ale není to ani suchý, ani drobivý. Já dělávám i z brokolice.
Já dělám 1849 od Sharky , ten je 😎
Já ho dělám velmi podobně jako Sharka. Jen bez vloček a sýr vmíchávám do hmoty. Je to vynikající. Zrovna jsem koupila velký květák, tak bude. Přemýšlela jsem nad placičkami nebo Heleniným čarováním s květákovým cosi, ale asi vyhraje nákyp.
Nákyp jsem nezkoušela, miluju smaženej, z drobků uhňácám placičky. Ti moji nevděčníci mi je chodí už..papávat.