(1924) Lagenárie à la chřest

1 indická okurka
máslo
strouhanka
sůl

Pozn: lagenárie má vysoký obsah draslíku a snižuje tedy velmi silně vysoký krevní tlak.
Lagenárii (indickou okurku) nakrájíme na délku cca 15 cm.
Oloupeme, vydlabeme vatovitý vnitřek se semeny a rozdělíme podélně celkem na 12 dílků.
Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Okurkové hranolky položíme na strouhanku, tak aby se téměř nedotýkaly. Lehce osolíme, posypeme strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem.
Pečeme cca 15 minut.
Podáváme jen tak, dobré je k tomu bílé víno.
Pozn: v původním receptu, který jsem našla, se měla okurka nastrouhat nahrubo, uvařit, polít máslem a posypat strouhankou. Po zkušenosti z přípravy polévky, kdy se mi nastrouhaná okurka během 5 minut téměř rozvařila, jsem okurku nakrájela na hranolky.
Vyzkoušela jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1924) Lagenárie à la chřest

  1. sharka.68 napsal:

    Díky Jano,že jsi měla tu odvahu..tohle zkusit..
    no, když už „a la chřest“ , zblanšírovala bych ji nebo dala prohřát na páru , ale nálev by nebyl jen voda, ale bílej vinnej střik..miluju chřest,když je al dente, jen přelitej oříškovým máslem a sýplej troškou soli s nasekanou petrželkou…, případně s poctivou holandskou omáčkou.. se strouhankou jsem mu na chuť nepřišla…jo, to s parmazánem a máslem, ano…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..