1 kg cukety
200 g cibule
asi 200 g kapie
několik chilli papriček
1 polévkovou lžíci soli
1,5 polévkové lžíce cukru,
1 kávovou lžičku pepře,
1oo ml octa
50 ml oleje.
Cuketu jsem oloupala, podélně rozkrojila na osminky – byla dost tlustá- vykrojila jadřinec a nastrouhala na slabé plátky.
Na 1 kg cukety přidala 200g cibule na plátky (rozpadá se na proužky), asi 200g kapie taky na proužky, několik chilli papriček (při prvním pokusu to byly 2 pálivé papriky co prodávají balené v Lidlu – tady záleží, jaký stupeň pálivosti kdo rád) hodně na jemno pokrájených a 1 polévkovou lžíci soli. Promíchala a nechala 3 hodiny odležet.
Pak jsem přidala 1,5 polévkové lžíce cukru, 1 kávovou lžičku pepře, 1oo ml octa a 50 ml oleje.
Při promíchávání mi chodil vrchní ochutnávač ochutnávat, takže nevím, kolik by z toho bylo skleniček. Něco se snědlo hned, – je to opravdu moc dobré! – něco jsem zavařila. Pro nás mám ve sklepě jen jednu sklenici, zbytek jsem rozdala. Ale včera jsem dostala ještě 2 cukety, tak si snad i pro nás zavařím.
Recept připsala Kvetula.v
Zeptam se jako blbec: slo by to z okurky? Cuketa neni muj favorit…
Ani u nás nepatřej cukety ke kupované zelenině. Občas ale dostanu a pak mám pár receptů, kde se jejich nevýrazná chuť ztratí. V tom salátu nepoznáš, že je to cuketa. Z okurky jsem to nezkoušela, ale kdyby se mi sešlo hodně hadovek, nebála bych se jít do toho.
ze žlutý je to skvělý..ze zelený mi to nejede, z okurky to jde…
Tak tohle mi uniklo a děkuji za recept . Určitě si udělám . Připomíná mi to zelí s kapií , které jsem kdysi zavařovala . Bylo to vynikající .
V létě ke grilovanému masu… Zvlášť zeť, jak je to pálivé, může všeho kýbl.