máslo
syrové brambory
hladká mouka
sladká paprika
vývar
sůl
Cibule usmaží se na másle do růžova, přidají se k ní dvě vařečky mouky, nechá se spejchnout, podlije se polévkou a vodou, aby to bylo řídké, a zasype paprikou. Syrové oloupané brambory nakrájejí se na kolečka a nechají se v té omáčce vařit, až změknou a omáčka od nich zhoustne. Při tom musí se pozorně míchat, aby ke dnu nepřilehly.
zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.
Takovej burtgulas bez burta. 😉
Bramborovej gulas….🤔😊
,Brambory na paprice dělám jako přílohu, ale bez mouky: na sádlo nakrájenou cibulku, osmahnout, přidat mletou sladkou papriku, krátce restnout a hned přidat oloupané nakrájené brambory a nakrájenou petržel. Maličko podlít vodou a dusit přikryté do změknutí brambor. Hlídat, občas míchnout a taky občas případně podlít horkou vodou (vývarem, jak libo). Já k tomu maso ani nemusím.
Tak já bych tady místo petržele přidala kousek celeru a taky bych maso nemusela. Bezva tip , vyzkouším 😋😎
Bez petrzele…jinak stejně…☺
Helemese, to zkusim a ještě ušetřim za smetanu… 🙂
Brambory na paprice považuju za kuchyňský klenot. Na rozdíl od mojí mámy nezahušťuju moukou, ale ke smahnoucí se cibuli dávám dvě až tři lžíce kořenovky (celer, mrkev) jemně nastrouhané. Nakonec do toho všeho vleju smetanu. A jíme to zásadně bez masa. Jo, a někdy tam taky k cibuli přihodím nakrájenou kapii, nebo bílou papriku.
Někdy dělám brambory s paprikou i jako přílohu. Základ cibule a sladká paprika, případně i paprika nakrájená. A do toho už uvařené brambory – jen prohřát. Opět bez mouky.
To uz tu mame…ptejdous.
Já si řikala, že už jsme tu o bramborách vedli řeč! 🙂 Tak mám na triku taky dvojáka, no. Kdo si to má pamatovat a furt hledat, že jo? 🙂
Opikování je matka moudrtosti☝️
Ať žijí brambory 😉
Nebo ještě přidat těstoviny a máme grenadýrmarš – mňam, už jsem dlouho nedělala
Dělám podobně a přidám třeba i vařenou cizrnu. Někdy jí uvařím víc, dám do krabiček zmrazit a pak přidávám buď do bramborové polévky nebo do br. guláše. Totéž dělám i s jinými luštěninami.