(1951) Kančí kýta podle Helenky Vojtové

800  g kančí kýty případně plece
50 g slaniny
velká cibule
1 mrkev, půl celeru, 1 petržel,
citron,
3 – 4 lžíce šípkové zavařeniny  (přidávám ještě 2 lžíce rybízové )
3 dcl červeného vína
olej a kousek másla
divoké koření
cukr a sůl
trochu vývaru

Maso dobře odblaním.
Cibuli, zeleninu a špek nakrájený na kostičky orestuji na oleji. Přidám maso a opeču ze všech stran. Přidám divoké koření (dávám v sítku  nebo zabalené v gáze, abych ho pak nemusela lovit).
Podliju vínem,a dusím doměkka, když je potřeba podliju trochou vývaru nebo horkou vodou. Když je maso měkké odložím ho stranou.
Z výpeku odstraním koření a dodělám omáčku.  Do výpeku přidám zavařeniny, citronovou šťávu a kůru, dochutím cukrem a solí a povařím.
Všechno pěkně rozmixuju a nebo protlačím přes cedník, raději mám mix. Omáčku zahustím máslovou jíškou do konzistence jakou máme rádi.
Ještě trochu povařím. Maso nakrájím na porce a vložím do omáčky.

Příloha — jak vidíte, houskový knedlík, nebo noky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1951) Kančí kýta podle Helenky Vojtové

  1. jarybarka napsal:

    Helenko to vypadá úžasně.Krásná barva omáčky.Hned bych si dala.Moc se mi líbí i velikost porce.Dám si jen 3knedliky a pak stejně sním 6 protože je to tak dobré že nemůžu přestat.mňam
    Díky za pěkný recept.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Kance nemaje si tu tiše slintám 🙂

  3. Francizska napsal:

    Ta barva omáčky je fakt úžasná. Hned bych si dala. Pěkný recept.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přidat do šípkové ještě rybízovou je dobrý nápad, musí to mít skvělou chuť.
    A na talíři to vypadá hodně jedle. 👍👍

  5. sharka.68 napsal:

    krásně tmavá omajda Helenko, voní to z fotky až sem…., jasně, že jde použít i hovězí, už jsem jedla i divokou kačenu na šípkový omáčce

  6. bozena.fialova napsal:

    Chystám se na šípky, zavařenina mi došla a musím to stihnout, než je přejde mráz.
    Omáčku dělám stejně jako Helenka, jen do divokého koření přidávám ještě pár kuliček jalovce a snítku tymiánu. A mám vyzkoušené, že kančí maso jde dobře na tuhle úpravu nahradit i normálním vepřovým, třeba ořech z kýty je křehký a nemá chybu.

  7. blahovka.h napsal:

    Dostali jsme celou kančí kýtu, div ne i s kopýtkem, bohužel zmrzlou. Ještě že máme velký mrazák. Takže bude rozmražena a až se tady sejdou sarančata, bude podle Helenky. Už jen při pohledu slintám jak bernardýn. Ze zbytku udělám guláš a nebo ragú.

  8. Vera M. napsal:

    Už jsem psala teď při kančím, že můj manžel vařil tuto – se sipkovou . Děkuji za připomenutí , je to výborné jídlo !! A při pohledu na tvůj talíř se mi sbíhají chutě 😋😋😋

  9. a.rena napsal:

    Tok to jooo, to já můžu. Bohužel, kančí ani jinou zvěřinu nemám, tak bude experiment s jiným masem. Šípkové mám ještě dvě malé skleničky. Ty už nějakou dobu „suším“ ve sklepě na nějakou příležitost. Tak ta teď nastává. Dělat šípkovou je práce pro vraha. Dcera před pár lety pár skleniček udělala a tvrdí, že už nikdy více se na to nedá. Fialko, máš nějaký jednodušší recept?

  10. kvetula.v napsal:

    „Se šípkovou“ znám zatím jen z filmů. Asi je na čase to jednou zkusit uvařit. Pokud se naskytne kanec, bude originál, jinak bych následovala Helu a šla na lov vořecha😉😷

  11. BOYE napsal:

    Jejda, ta vypadá nádherně! Přesně tak, jako moje vzpomínkové srnčí z Masných krámů z doby před padesáti lety! Budu muset zkusit sehnat zase kus zvěřiny. Kruciš, vy mi tu furt budete dělat chutě, až já, zvěřinovým vařením nepolíbená, se budu muset zodbornit…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..