500 g telecích nebo drůbežích jater
máslo
sůl
koření pode chuti
– pepř, oregano, majoránka…
sušené brusinky
Játra dáme vařit a do vody přidáme bylinky a koření. Vaříme pomalu cca 4 – 5 hodin (vařím v zimě na kamnech).
Když jsou játra opravdu rozpadlá, přidáme sůl a brusinky a ještě asi 10 minut povaříme.
Necháme vychladnout, přidáme rozměklé máslo a tyčovým mixérem pečlivě rozmixujeme.
Přendáme do misky nebo i do více menších nádob a necháme zcela vychladit v ledničce.
Příloha: měkký chléb, zelenina.
Pozn: lze také zasterilovat, 2x 2 hodiny při 80 st.
Na talíři jsem přidala ještě hrst brusinek (klikvy), aby bylo vidět, co v té paštice je.
Připravila Jana Macůrková
Nedávno jsem někde slyšela, že oregano je silnější a výraznější majoránka.
Ale i tak bych tam dala jen jedno.
Takové paštiky máme rádi, jsou domácí a víme co v nich je.
Oregano má skutečně trochu výraznější chuť. Ale není to tak výrazné. Já dávám oregáno do těsta na pizzu a na langoše, a když se mi stalo, že mi došla majoránka, tak jsem ho dala i do bramboráku. Navíc ho mám na bylinkové zahrádce a mám ho hodně.
Jsem víc na tu českou kuchyni, ale rozumím. Oregano používám, ale spolu s majoránkou ne.
Jééééé, bramboráky, ty bych si dala i teď, v 9 večer 😋😋😋
To já taky, ale váha si mě nějak přestala vážit a tak večer mám nárok maximálně na kus kedlubny.
Váhu hoď z okna ….
Šiš …. horké, křupavé, do zlatova osmažené, s česnekem, majoránkou, sklenicí studeného mléka ….. no nic, jdu do peří, jinak jsem schopná si je jít udělat. 🤦♀️
Vcera o tom mluvila ve vareni rachel ray…ale nikdy mi to heprislo..majoranka mi voni proste jinak…🤔
Tato paštika musí být fakt moc dobrá. Všechno mám, až na játra. Telecí u nás nejsou, ale drůbeží ano. Zítra jedu s dcerou do Lidlu a jestli tam budou pěkná, tak bych vyzkoušela. Sice teď v tom vedru paštiku nemusím, ale dá se zasterilovat. Děkuji. 🙂
Jiřinko, jde udělat ještě jednu věc a to v okamžiku, kdy máš vše uvařené, dát část do mrazáku a paštiku udělat tak z půl kila. A věř mi, že půl kila stačit nebude. Zmizí jak pára nad hrncem.