Poprosila mne Inka o uveřejnění prosby o recepty z jedlých kaštanů.
Foto ilustrační.
Tohle pro mnohé z nás neznámé ovoce je Mišpule.
A rovněž Inka prosí o recepty, co s nimi.
Myslím, že recepty z těchto dvou méně používaných surovin uvítají i další návštěvníci Bramborky.
Našla jsem toto: Vařím kaštany jen ve vodě. Přijde mi to jednodušší, protože je nemusím hlídat, aby se nepřipálili a i se mi líp loupu. Taky je nařezávám a vodu nikdy nenasají. Nasypu je do hrnce, zaleju vodou a vařím asi pětadvacet třicet minut. Loupu je ještě horké stejně jako mandle a vyndavám si je z vody postupně, protože to jde líp. Máme je moc rádi, z kaštanů vařím i peču sladkosti. Třeba mufiny a sušenky jsou z kaštanů vynikající. (Milena)
K mišpulím jsem našla:
1 kg mišpulí
1 ks citron
500 g želírovací cukr
Mišpule oloupeme a vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky nejlépe hodně nepravidelné, ve výsledku je to efektivnější.
Hodíme do pekárny, zalejeme vymačkanou šťávou z jednoho citronu a přidáme želírovací cukr. Zapneme pekárnu na program MARMELÁDA a můžeme si jít připravit skleničky.
Já použila ty od jogurtů, dávka vyšla asi na 6 skleniček.
Horký džem naplníme do skleniček, uzavřeme víčky, já je potřela troškou rumu, není nutné a postavíme dnem vzhůru, necháme do druhého dne.
Pozn: Ale nechápu, proč dává želírovací cukr, když samy výborně želírují.
Podobné recepty na mišule najdete i pod heslem LOKVAT – je to obdoba, někde se píše dokonce, že to je japonská mišpule. Já znám lokvat z Chorvatska, sklízel se tam v červnu a viděla jsem, jak ho ženské loupají a vypeckovávají a je to práce pro vraha.
Přesně tak, práce pro vraha. Mišpuli máme na zahradě, nijak ji nezpracovávám. Vnoučata ji jí jen tak, většinou si ji utrhnou na zahradě a vycucávají obsah, pecičky, ty jsou tam čtyři, vyplivnou. Mišpule musí přejít mrazem, až pak se dá jíst. Nejvíc na ni chodí v zimě ptáci, hlavně kosi.
Nevím Jani o jakých mišpulích mluvíš, ale tyto, co máme my, se rozhodně v červnu nesklízejí.
Marmeládu z mišpulí jsem viděla dělat paní Barneby (ovou), šéfinspektorovu manželku, v seriálu Vraždy v Midsomeru.
V červnu se sklízí v Chorvatsku ten lokvat, někde ho popisují jako mišpuli japonskou.
A ještě jeden:
Obrácený koláč s mišpulemi
125 g másla
200 g cukru
3 vejce
200 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
mišpule
1 dl broskvové marmelády
mouka
máslo na vymazání formy
Vyšleháme změklé máslo s cukrem. Přidáme vejce, jedno po druhém, nedáváme najednou. Vyšleháme do krémové konzistence. Přisypeme prosátou mouku společně s kypřícím práškem a jemně smícháme. Vymažeme a vysypeme formu a dáme jí na pět minut do mrazáku.
Oloupeme a přepůlíme mišpule, odstraníme pecku a poklademe je na dno formy, na ně rozprostřme těsto. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 30-40 minut, necháme odpočinout 5 minut a vyklopíme z formy.
Marmeládu zahřejeme a propasírujeme přes síto a štětcem natřeme povrch koláče.
Tusim mam v praci v pocitaci ulozenej recept na kastanovou nadivku od Fravery … ovsem hned tak tam nepujdu…
Před lety jsem koupila mražené kaštanové pyré i s receptem. Pekla jsem, bylo to dobré. Teď už jsem dlouho nenatrefila.
Kašanová náplň
Náplň: 1/2 másla
3 lžíce práškového cukru
1 kostka kaštanového pyré
1 vanilkový pudink, 3 dl mléka
Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Máslo, práškový cukr a kaštanové pyré spolu utřeme a přimícháme do vychladlé kaše. Natřeme na vychladlý moučník.
To je asi to kaštanové pyré, které jsem kupovala i já, když jsme bydleli ještě v Teplicích (1981 – 1989), dovoz Maďarsko. Kostka asi jako ruská zmrzlina.
Kostka souhlasí, kupovala jsem cca 8 let zpátky v Lidlu , pak už ne i když ho měli.
prodává to Globus a hodně to jedí Slováci…tam to taky mají všude..dávají kaštanový pyré k pečený kachně…
Děkuji Janě i ostatním, zjevně toto nejsou suroviny, ze kterých se u nás vaří. Jen jsem doufala, že zkušené kuchařky na Bramboračce budou mít něco vyzkoušeného. Budu teda zkoušet a podám hlášení. Mám jeden hodně starý recept na kaštany v čokoládě, tak začnu těmi a po mrazech se potýči s mišpulou
Já se přimlouvám za přesný recept na pečené kaštany . Letos si je na vánočních trzích nekoupime .
Já mám vyzkoušeno v troubě – nutno opravdu zahřát co nejvíc, kaštany naříznout do kříže. Peču v zapékací misce, píše se až začnou vonět, čas je okolo 10 minut, nutno vyzkoušet.
Synek pekl na ohni v ešusu nenakrojené, exploze víčka prý byla monumentální
V troubě ano, ale nesmíš je tam zapomenout…..ale to je už zase jiná historie. To rozbité zadní světlo, když se táta otáčel, abychom se kvůli té troubě vrátili, mne stálo 130,- Kč z vlastní kasičky…
A celá Amerika dělá kaštanovou nádivku do krocana… Tak kdo to někdy zkusil???
Je to divné jídlo 😭😭😭😭😭… ještěže to nemusím na Vánoce jist 😁 . Prosím , nebijte mě . Je to můj osobní názor . Taky by mě zajímalo , zda to vůbec někdy někdo z přítomných zkusil, Luci
Já bych to i ráda vyzkoušela, ale když koupím krocana na Mitrově, tak má tak 30 kg. Za prvé – tolik kaštanů jsem pohromadě neviděla, za druhé – kdo by to tak dlouho jedl?
Také mne nekamenujte, v Americe se peče krocan tak do 6 – 7 kg a pro celou rodinu.