(2320) Borůvkový perník

Na velký plech
5 vajec
200 ml hrnek mléka
100 ml oleje
150 g cukru
1 kypřící prášek do perníku
1 lžíce perníkového koření
300 g polohrubá mouka
300 ml čerstvých nebo zmrazených borůvek

Všechny suroviny až na polohrubou mouku a borůvky pečlivě promícháme, poté pomalu přisypáváme mouku až na hustotu asi jako na lívance nebo nepatrně hustější. Proto  berte množství polohrubé mouky jako orientační, může to být trochu víc, nebo trochu méně.
Plech vyložíme pečícím papírem, pod který jsme nalili trochu vody, aby lépe lehl a nekroutil se.
Na papír nasypeme borůvky, které zalijeme těstem. Pečeme v toubě asi 30 – 40 minut a zkoušíme špejlí, až se těsto ani uprostřed nelepí.
Po upečení necháme vychladnout, překlopíme na tác a opatrně sloupneme pečící pepír. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Pozn: někdo borůvky vmíchává do těsta, já je sypu na plech, protože jich stejně většina klesne na dno do těsta.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2320) Borůvkový perník

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Takze je vyklopenej dnem vzhuru, jo… 😉

  2. kvetula.v napsal:

    Borůvky prý ještě jsou, ale trhači neee 😕

  3. babcahelca54 napsal:

    Mám hoooodně starý recept na litý perník a místo mléka používám meltu. 🙂

    • kvetula.v napsal:

      Taky mám jeden hoooodně starý (máti ho dostala od kuchařky ze školky)- pořádná porce pro kupu dětí v rodině. Tam se dává mléko a nějaká dávka melty sypané (tuším 2 lžíce?)

      • babcahelca54 napsal:

        Já meltu klasicky uvařím jak na bílou kávu a použiji místo mléka.
        40 Dg cukru, 60 Dg hladké mouky, 3 žloutky, sníh ze 3 bílků, 10 Dg tuku.
        Kypřící prášek na perník (v případě použití perníkového koření
        1 prášek do pečiva), 1/8 l kávy melty, 3 lžíce medu.
        Je to recept od mé tety, která včera oslavila 93. narozeniny.
        Meltu vařím odhadem, zbytek na bílou kávu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..