500 g hladké mouky
130 g cukru moučka
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
250 g másla
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička citronové kůry
Na náplň:
1 kg jablek
1 lžička mleté skořice
1 špetka mletého hřebíčku
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.
Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru (dala jsem vanilkový), podle kyselosti jablek a vašich preferencí.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Vyválené těsto přeneste na plech.
Lžící poklaďte na těsto jablečnou náplň, Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem a přeneste na náplň. Horní těsto lehce propíchejte vidličkou nebo špejlí.
Pečte 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den. Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.
Pozn: teplý je opravdu hodně křehký – neodolavše, jedli jsme ho lžičkou…..
Pekla Jana Macůrková
Já drobivky moc nemusím, takže do toho nejdu … ale nadchnul mě ten přechodník! 🙂
Nás zase nadchnul ten koláč. Fakt byl výborný, dělá ho tak Vlastikova sestřenice, jen jsem nemohla dlouho z ní vydolovat recept. Poté se podřekla, kde že ho najdu, ale samozřejmě ona ho má pod jiným názvem.
Ona to drobivka je pouze za tepla, poté už je to spíš jako lehký dvuvrstvý štrúdl. Lze do nej dát i ořechy, rozinky ap, ale nejlepší je jen s jablky. Kdyby se někdo divil, co je to tam to červené, měla jsem malá červená jablíčka a struhala sem je i se slupkou..
Piřdavše kopčeček zakysanky stane se nedro livým…
S jablíčkama je koláč vždycky moc dobrý. Vypadá pěkně, bude voňavý, je těžké počkat až se rozleží. Asi bych ho taky jedla lžičkou. 🙂
Jen mít ta jablíčka – uvidíme co se tu dá koupit, až sadaři sklidí 🤔
Já ho ráda druhý den,když provlhne,to je pak dobrota…..