(1999) Ořechové slzičky

Těsto:
300 g hladké mouky
140 g cukru moučka
140 g mletých ořechů
200 g rostlinného tuku
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice

Krém:
125 g másla
50 g moučkového cukru
1/4 dl rumu
1 hrst mletých ořechů

Čokoláda na vaření
celé půlky ořechů

Mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr, mleté oříšky, vajíčko a skořici a vypracujte hladké těsto.
Těsto nechte  hodinu v chladu  odpočinout.
Pak je vyválejte na plát tenký asi 3 mm a vykrajujte z něj slzičky.
Pečte asi 15 minut do lehkého zčervenání.

Slepujte krémem z másla, cukru moučky a mletých ořechů.

Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, slepené slzičky svrchu namočte a nechte trochu vychladnout, když už skoro nelepí, položte na každou slzičku půlku vlašského ořechu, a lehce přitlačte. Kdo má rád, může zdobit oloupanými mandlemi.
Pozn: já jsem ořech lepila hned do horké čokolády.

Pozn: v původním receptu mám psané do krému jedno vajíčko. Vzhledem k tomu, že nebylo psáno, jestli syrové, nebo vařené, tak jsem ho klidně vynechala.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1999) Ořechové slzičky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak a můžete se těšit na sobotu, co vymyslela Haderach jako jubilejní recept. Ani já to nevím.

  2. Imelda napsal:

    Už třetí recept s ořechy. Všechny vyzkouším, letos máme ořechů dost,
    nejvyšší čas se do toho pustit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..