Těsto:
300 g hladké mouky
140 g cukru moučka
140 g mletých ořechů
200 g rostlinného tuku
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
Krém:
125 g másla
50 g moučkového cukru
1/4 dl rumu
1 hrst mletých ořechů
Čokoláda na vaření
celé půlky ořechů
Mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr, mleté oříšky, vajíčko a skořici a vypracujte hladké těsto.
Těsto nechte hodinu v chladu odpočinout.
Pak je vyválejte na plát tenký asi 3 mm a vykrajujte z něj slzičky.
Pečte asi 15 minut do lehkého zčervenání.
Slepujte krémem z másla, cukru moučky a mletých ořechů.
Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, slepené slzičky svrchu namočte a nechte trochu vychladnout, když už skoro nelepí, položte na každou slzičku půlku vlašského ořechu, a lehce přitlačte. Kdo má rád, může zdobit oloupanými mandlemi.
Pozn: já jsem ořech lepila hned do horké čokolády.
Pozn: v původním receptu mám psané do krému jedno vajíčko. Vzhledem k tomu, že nebylo psáno, jestli syrové, nebo vařené, tak jsem ho klidně vynechala.
Pekla Jana Macůrková
Tak a můžete se těšit na sobotu, co vymyslela Haderach jako jubilejní recept. Ani já to nevím.
Ja jsem desne tajna 🙂
Tajemná jak hrad v Karpatech.
Už třetí recept s ořechy. Všechny vyzkouším, letos máme ořechů dost,
nejvyšší čas se do toho pustit.
Tohle cukroví je velice dobré, dělala jsem ho letos poprvé, z jedné várky je 54 těch už nazdobených (108 pečených), můžeš je dát hustě na plech, nemění velikost a jsou hned měkké.