(1998) Ořechy tří vůní

300 hladká mouka
300 g mleté vlašské ořechy
150 g cukr moučka
300 g máslo nebo Hera
3 vejce
1 prášek do pečiva

2 lžíce kvalitního kakaa
1 polévková lžíce skořice mleté
Mouku, cukr, ořechy a prášek do pečiva smícháme a rozdělíme na tři stejné díly.
Do každého přidáme 100 g tuku a 1 celé vejce.
Do jedné z částí přidáme kakao, do jedné skořici a jednu necháme bez přísad. Zaděláme tři těsta, která necháme ve ledničce do rána odpočinout.
Postupně plníme formičky na ořechy, tak by byly jen z jedné třetiny plné a uprostřed zůstal důlek pro krém. Pečeme do lehkého zčervenání okrajů.
Necháme vychladnout, vyklepneme z formiček (jde to velice dobře, jen lehkým poklepnutím formičky o plech nebo prkénko).
Slepujeme  ořechovým krémem.

Tři různé recepty na ořechy vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1998) Ořechy tří vůní

  1. Vera M. napsal:

    Prozradis nám krém ? Nebo i holky , abych mohla porovnat s tím svým . Děkuji 😋

  2. Jiřina napsal:

    Já dělám krém: 2 celá vejce
    10 dkg cukr krupice
    1 vanilkový cukr
    25 dkg másla
    Nad párou šlehat celá vejce+cukr+vanilkový cukr do zhoustnutí. Nechat vychladit, přidat celé máslo a vyšlehat. Podle toho co potřebuji, do základního krému přidám rozpuštěnou čokoládu kaštany, nebo opražené mleté ořechy, nebo nechám jen základ. Je to dobré.
    Krém z bílků: 250 g másla
    rum / nešetřím /
    2 bílky
    90 g cukr krupice
    Máslo+rum vyšlehat, bílky + cukr vyšlehat v páře/jako na trubičky/, nechat vychladit a spojit s vyšlehaným rumovým máslem. Krém je lehoučký a lze taky různě ochutit.
    Mně ale zaujala formička na ořechy. Mám jich několik, ale žádná z nich není tak pěkná, asi musí být hodně stará. Cukroví vypadá jako opravdové ořechy. Moc pěkné.

  3. 60anda napsal:

    Nechci být za rejpala, proč neudělat jednoduše rovnou těsto, které pak rozdělím na tři a obarvím, ale rozdělovat na kupičky?

  4. vojtovahelena napsal:

    přidám i já recept na krém do cukroví , dělala ho moje baička i mamka a teď i snacha.
    Je to krém tzv. jíškový a má velkou výhodu krásně ho našleháte .
    na jíšku : 5 dkg másla, 8 dkg hladké mouky a 10 dkg cukru moučky , 0,25 lt kávy, mléka nebo kakaa , to podle toho jakou chcete příchuť . Máslo rozpustím, přidám mouku, cukr a míchám až se vše spojí. Nesmí ztmavnout , odstavím a zaliju tekutinou , vymíchám do hladka, ještě trochu povařím . Po zchladnutí zašlehám 15 dkg másla a 5 dkg cukru moučky. Aby v cukroví krém déle vydržel tak se může použít i voda na provaření jíšky a rum. Příchutě si pak můžete zvolit podle své chuti.
    Krém požívám i do dortů a rolád, je jemný a hodně nabude.
    Tak třeba někdo zkusí , nebo už i zná.
    Pečení zdar a krásné a klidné vánoční přípravy.

  5. Jana Macůrková napsal:

    Jak tak koukám, už abych si založila adresu: Kuchatka5!!! A to jsem si ještě nestihla dodělat pořádek v počítači po tvorbě té 4.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..