300 hladká mouka
300 g mleté vlašské ořechy
150 g cukr moučka
300 g máslo nebo Hera
3 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce kvalitního kakaa
1 polévková lžíce skořice mleté
Mouku, cukr, ořechy a prášek do pečiva smícháme a rozdělíme na tři stejné díly.
Do každého přidáme 100 g tuku a 1 celé vejce.
Do jedné z částí přidáme kakao, do jedné skořici a jednu necháme bez přísad. Zaděláme tři těsta, která necháme ve ledničce do rána odpočinout.
Postupně plníme formičky na ořechy, tak by byly jen z jedné třetiny plné a uprostřed zůstal důlek pro krém. Pečeme do lehkého zčervenání okrajů.
Necháme vychladnout, vyklepneme z formiček (jde to velice dobře, jen lehkým poklepnutím formičky o plech nebo prkénko).
Slepujeme ořechovým krémem.
Tři různé recepty na ořechy vyzkoušela Jana Macůrková
Prozradis nám krém ? Nebo i holky , abych mohla porovnat s tím svým . Děkuji 😋
To bude další recept, předpokládám.
U nás se ořechy slepují normálním máslovým krémem, ale ořechový krém se používá do báboviček.
Já si myslím , ze mám ten nejlepčejší . Ale rada bych porovnala
Docela rychlý – máslo, cukr moučka, mleté ořechy. Smíchat a důkladněě mixérem vyšlehat do tužší pěny. Nechat vychladit v edničce a plnit.
Já dělám krém: 2 celá vejce
10 dkg cukr krupice
1 vanilkový cukr
25 dkg másla
Nad párou šlehat celá vejce+cukr+vanilkový cukr do zhoustnutí. Nechat vychladit, přidat celé máslo a vyšlehat. Podle toho co potřebuji, do základního krému přidám rozpuštěnou čokoládu kaštany, nebo opražené mleté ořechy, nebo nechám jen základ. Je to dobré.
Krém z bílků: 250 g másla
rum / nešetřím /
2 bílky
90 g cukr krupice
Máslo+rum vyšlehat, bílky + cukr vyšlehat v páře/jako na trubičky/, nechat vychladit a spojit s vyšlehaným rumovým máslem. Krém je lehoučký a lze taky různě ochutit.
Mně ale zaujala formička na ořechy. Mám jich několik, ale žádná z nich není tak pěkná, asi musí být hodně stará. Cukroví vypadá jako opravdové ořechy. Moc pěkné.
Jirinko , díky za recepty
Bezva recepty na krémy, díky, Jiřinko. Ten bílkový neznám.
Ty formičky na ořechy jsou nové – koupila jsem loni před vánocemi v Uhlířských Janovicích. Balení 28 ks si za 50,=. Já jem v původních formičkách měla jen 5 a tak jsem samostatně ořechy nichdy nepekla.
Janičko děkuji, tady nic takového není, jen takové ploché.
Nechci být za rejpala, proč neudělat jednoduše rovnou těsto, které pak rozdělím na tři a obarvím, ale rozdělovat na kupičky?
Jednoduchý problém – kakao i skořice se špatně do již hotového těsta vmíchávají a zapracovat je tak, aby byly rovnoměrně je skoro nemožné. Mám vyzkoušeno z doby, kdy jsem něco zapomněla do těsta dát a musela jsem to tam zapracovávat.
Tak já bych spíš udělala 3 jednotlivá těsta. Množství surovin se lehce 3mi vydělí. Co se prášku do pečiva týče, tak v sáčku jsou 4 rovné kávové lžičky a protože já do ořechů prášek nedávám, myslím, že jedna lžička do každé dávky postačí. 😷
přidám i já recept na krém do cukroví , dělala ho moje baička i mamka a teď i snacha.
Je to krém tzv. jíškový a má velkou výhodu krásně ho našleháte .
na jíšku : 5 dkg másla, 8 dkg hladké mouky a 10 dkg cukru moučky , 0,25 lt kávy, mléka nebo kakaa , to podle toho jakou chcete příchuť . Máslo rozpustím, přidám mouku, cukr a míchám až se vše spojí. Nesmí ztmavnout , odstavím a zaliju tekutinou , vymíchám do hladka, ještě trochu povařím . Po zchladnutí zašlehám 15 dkg másla a 5 dkg cukru moučky. Aby v cukroví krém déle vydržel tak se může použít i voda na provaření jíšky a rum. Příchutě si pak můžete zvolit podle své chuti.
Krém požívám i do dortů a rolád, je jemný a hodně nabude.
Tak třeba někdo zkusí , nebo už i zná.
Pečení zdar a krásné a klidné vánoční přípravy.
Znám, Helenko, a potvrzuji, že je skvělý. Taky ho hodně používám.
Jak tak koukám, už abych si založila adresu: Kuchatka5!!! A to jsem si ještě nestihla dodělat pořádek v počítači po tvorbě té 4.