200 g jedlé kaštany
(nebo 100 g kaštanové pyré)
1 vanilkový cukr
50 g cukr moučka
80 g máslo
čokoláda na vaření
Kaštany uvaříme (asi 20 – 30 minut) oloupeme a umeleme na masovém strojku.
Raději 2x zopakujeme, aby byly na jemno.
Přidáme cukr moučku, vanilkový cukr a máslo a zpracujeme na tužší těsto.
Vytvoříme kuličky cca 1,5 cm v průměru, které rozložíme na talíř a dáme na noc do mrazáku.
Druhý den rozehřejeme čokoládu na vaření (nebo jinou hořkou čokoládu), každou kuličku napíchneme na ostrou špejli, namočíme do čokolády, přebytek necháme okápnout a když kuličky začnou matnět, zapíchneme do florexu nebo do jiné vhodné hmoty a necháme doschnout.
Pozn: na fotografii jsou kuličky, které právě schnou, je to dobrá vychytávka. Kuličky jsou obaleny rovnoměrně a jde to docela rychle. Sušila jsem tak i datle v čokoládě.
Připravila Jana Macůrková
Tady bych měla dotaz na vaření kaštanů. Vaří se ve slupce? Já myslela, že oloupané…
Vaří se ve slupce, cca 20 – 30 minut. Nechají se trochu vychlednout a jdou krasně oloupat včetně takové té slabé vnitřní slupky. Když je upečeš, je to stejné.
Jinak v Praze, Pardubicích a Ústí nad Orlicí jsem objevia obchod s maďarskými lahůdkami, kde mají to kaštanové pyré a z něj to jde také. Bohužel, neposílají, jen osobní odběr.
u ná je uvnitř v Hypernově-Albert u nádraží….Pardubice…
Já to vím, právě jak jsem je hledala, tak jsem našla pouze ty tři prodejny. Vašek (syn) mi přivezl 4 kostky, mám je v mrazáku.