330 ml mléka
150 g pšeničné mouky
1 vejce
1 bílek
droždí (1/2 kostky)
sůl
olej
V misce smícháme mléko, mouku, vajíčko, bílek a droždí. Dobře rozmícháme. Na pánev dáme olej a při středně silném plameni rozhřejeme tak, že vodní kapka kápnutá do oleje prská. Pak pánev odstraníme z ohně, nalijeme na ni dvě lžíce těsta a rozlijeme po pánvi. Pánev s těstem vrátíme na oheň, opečeme dohněda a lívaneček z pánve vyklopíme na ubrousek k odstranění přebytečného tuku.
Pokud pánev jen olejem vytřete, není nutné lívanečky „odmašťovat“.
Lívanečky je možné zdobit nasladko (javorový sirup, marmeláda, šlehačka nebo na slano – šunka, sýr.
Podle Dadalovy kuchařky recept upravila: Jana Macůrková
Ty jsou jak namalovaný!
Já nemám lívanečník, dělávám na velké pánvi několik placiček, tak nebudou jako malovaný, ale dobrý určo jo 😋😎
Mám skromný dotaz. To těsto se nenechá kynout? U nás se odjakživa nechávaly vykynout, potom se těsto zamícháním „shodilo“ a pak se teprve dělaly lívance. Vždycky byly nasladko, nějak si je naslano nedokážu představit. Ale neříkám, že nebudou dobré, jen jde o zvyk.
V Dadalově kuchařce jsou bez droždí 😉
Lívanečky i palačinky naslano občas udělám. Palačinky úplně bez cukru, do lívanečků cukru jen tolik, kolik potřebují kvasnice na vzejití. A jak píšeš, nechám nakynout. Pak promíchávám a odebírám. Mužskej dostane náplň sladkou, já si udělám slanou a spokojení jsme oba😎
Ja delam palacinkove testo vzdycky bez cukru.
já taky,. nechytá se….
Jsou hezký, jeden jak druhej!👍
Na slano jó. Palačinky dělám taky bez cukru a skoro na suché pánvi, tak nemusím odsávat tuk. A nikdy se mi nechytají. Toto bude podobné. Zaujal mě ten bílek navíc.