200 g bílých fazolí
1 cibule
2 lžíce sádla
2 rovné lžíce hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
naťová cibulka
Fazole den předem namočíme. Druhý den uvaříme doměkka.
Cibuli pokrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a usmažíme cibulovou jíšku.
Zředíme ji vývarem z fazolí, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a chvíli povaříme.
Do omáčky vmícháme scezené uvařené fazole, necháme přejít varem a odstavíme.
Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek a dále nevaříme.
Podle chuti můžeme dosolit či ještě opepřit.
Na talíři posypeme zelenou cibulkou (petrželkou) a podáváme s pečivem.
Z doma vypěstovaných drobných béžových fazolí vyzkoušela
Jana Macůrková a pokrm chutnal i Vlastikovi.
Dobrý to bude!
S prtlakem jsem to sice ještě nejedla, ale zuksit můžu. Mívali jsme domácí fazola, veliké, strakaté, „na husto“ byly vynikající. Nedávno jsem koupila malé, bílé, namočila jsem večer, ráno vařím, vařím…3 hodiny! než byly požvivatelné. A fakt jsem je nesolila, kdyby se náhodou někdo ptal…
Na tohle jsem narazila onehdá – je to proces na dva dny, řekla bych. A nezkoušela jsem to…autorka tvrdí, že to má spolehlivě vyzkoušené.
Misku s fazolemi nejprve zalijte horkou vodou a nechte je odstát maximálně 1 hodinu. Fazole lehce nabydou, promíchejte je a pak vodu slijte.
Tento proces opakuji ještě 1x až 2x. Podle času.
Druhý den ráno vodu opět slijte a tentokrát je zalijte vodou studenou. Výměnu studené vody proveďte minimálně 3x. Zase v intervalech podle toho, kolik máte času.
Poslední vodu z namočených fazolé slijte a připravené fazole dejte vařit samostatně nebo přímo do pokrmu. Budete-li vařit fazole samostatně, nikdy vodu nesolte a už vůbec nikdy nepřidávejte do vody cokoli kyselého. Fazole by byly tvrdé i za dvě hodiny.
Při samotném vaření pak v polovině varu (po 40 minutách) z fazolí vodu opět slijeme a nepoužíváme. Zalijeme je novou vodou a opakovaně je přivedeme k varu a vaříme dalších 40 minut.
Z máslově měkkých fazolí vodu ve které se vařily opět vylijeme, a ještě je propláchneme studenou vodou. Pokud to tak neuděláme, budeme mít velké potíže s trávením a nadýmáním. Z bříška budeme mít malý plynojem.
Já malé bílé namočíme přes noc. Sliju, dám je do papiňáku-nezavirám – a když začnou vařit sleju s pěnou co se na nich udělá a properu.
Pak je dám už proprané s čistou studenou vodou vařit v zavřeném papiňáku, po asi40 min. kontrola, popřipadě ještě vařím a kontroluji.
Přiznam že větry pak máme ale jak říka klasik: Kdo prdí ten si zdraví tvrdí!
Ty červené Ledvinky jsou chuťově nejlepší , to máš recht . Ale ty raději kupuju konzervované
Úplně to samé, vařila jsem, vařila, až jsem si později vynadala, že jsem pro sebe samou nepoužila konzervované. Ale zase jsem měla hafo polévky (i jsem rozdala) a salát. No neber to, fazole jsou prima. Já ujíždim na velkých bílých
Já mám ráda červený ledvinky.
Taky mám ráda velké bílé. A přiznám se, používám i konzervované.
A to fazolové polévky drobné.
Už se mi taky stalo, že jsem je vařila neskutečně dlouho.
Hani , ty velké bílé se drží pohromadě a nedrolí se – a nemají žádnou pachuť . Takže mňam
to je nějak ošizená verze..jsem je v Bretani jedla a dávali do nich krájená rajčata,zeleninu..bílé víno,máslo…