1 a ½ šálku namočené cizrny
200 g červené čočky
2 menší mrkve
2 řapíky celeru
300 ml rajského protlaku
1 l zeleninového vývaru
1 velká cibule
3-4 stroužky česneku
1 lžička skořice
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky sladké papriky
½ lžičky mletého chilli nebo kajenského pepře
olivový olej
hrst hladkolisté petržele
hrst čerstvého koriandru
sůl, pepř
Začněte tím, že si dáte přes noc namočit cizrnu – pokud nepoužíváte cizrnu z plechovky. Druhý den než se pustíte do vaření si nakrájejte zeleninu a mezitím si uvařte vývar, pokud nemáte.
V hrnci na oleji, na mírném ohni nechte 5-10 minut zlehka povařit a změknout cibuli, mrkev a celer a přidejte i špetku soli.
Poté přidejte česnek, koření a rajčatový protlak, zesilte plamen a nechte vařit po dobu 3-5 minut, dokud základ nezačne příjemně vonět.
Do hustého základu pak přidejte cizrnu a čočku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň, hrnec přikryjte víkem a na mírném nechte 30-45 minut vařit. Během vaření na polévku občas mrkněte, zamíchejte a případně přidejte vodu podle potřeby.
Když je cizrna a čočka uvařená, přidejte už jenom petržel a koriandr a podle potřeby dosolte a dopepřete. Naservírovanou polévku si můžete pro zvýraznění chuti ještě zakápnout citrónem.
Výrobu téhle polévky jsem viděla v televizi a docela mne to zaujalo.
I když je potřeba docela dost surovin, vyplatí se to, je fakt dobrá.
Experimentovala Jana Macůrková
Děvčata, budu teď nějakou dobu dávat recepty ne úplně pravidelně, někdy jeden, někdy dva, někdy asi nic. Haderach ví, co se děje, když bude potřeba, tak mě zastoupí.
✊
takže vlastně všechno v normálu, to děláš běžně 😀 a i když nevím, co se děje, tak to zvládni!
Že Ty jedeš do Chorvatska a nechceš nám to napsat 😊
Opravdu nejedu, ale asi není důvod, proč vám to nenapsat: čeká mne chemoterapie.
Držím vše co mám a věřím, že to bude dobré ✊✊✊✊
Jani, brzké uzdravení. Držím pěsti pro štěstí. Dobře to dopadne. Mysli hlavně na sebe. Zavařování hod za hlavu.❤️❤️
Já potřebuji něco dělat a nemyslet na pitomosti. Takže zavařuji, přidávám na Bramboračku další recepty….
A to děláš dobře, pozitivní nálada je víc než půl doktora. Drž se
Drž se, já držím pěsti co můžu a recepisy dávej hojně, ať máme o čem drbat a ty se nenudíš.
To mě mrzí…já Tě podezřívala, že futr ještě oslavuješ to 44. výročí svatby..
Tak držím palce✊ určitě to dáš, hlavní je psychika.
Taky jsem jí viděla v televizi. A pak jsem si jí vyhledala ještě v několika verzích. Je to asi jako s naší bramboračkou – co hospodyň, to varianta. Ale je to polívka podle mýho gusta.
Já bych to musela Zbabicovat – žádnej koriandr, žádnej římskej kmín … a bude to pak ono?
Tak mrkni na 2309 – dost podobné. A vzhledem k tomu, že ji vařím docela často, vím, že tato bude dobrá taky a obměním. Cizrnu my moc rádi, jenom římský kmín ne-e. Tak bude obyč.
Dík
A dyk jsem moula, tu jsem dělala, vynikající!
Tak to se piřdám, ptž ten kmín neee, kkoriandr když seženu.. a budu se tvářit, že to tak má být..👍
Tohle je moc dobrá polévka a jde různě obměňovat. Ještě je pod č.2532 a 698.
no, oni spíš používají kooptský kmín, to je taky jiná chuť…a já místo cayenu dávám harissu – se mi na ni teď podařilo narazit v Levných potravinách,tuba za 10 korun, no 10 jsem jich vzala a měli i mungo klíčky v plechovce za 16 korun, ..sice levný potraviny, ale co tam jedna nechá peněz..jen teda ani husu a orchideje neměli 😉
výkroje parmazánu,10 deka za 39 kaček..velký prdelky mortadely, kilo za 99,- ..nestandardní plátky slaniny,šunky atd..cena do stovky za kilo…
Taky u nich nakupuji, jednak v Janovicích, a teď o nněm vím i v Benešově.
to máš pravdu, „okres od okresu“ každej dává něco jinýho nebo přidává k tomu základu…a furt se to jmenuje stejně 😀
Tak v polévce není vůbec nic špatného, snad kromě protlaku, který vůbec nemusím. Určitě jí časem vyzkouším. Díky za recepísek 👍👍
Jani to bude dobry, jen hlavu vzhuru. Nemam osobni zkusenost (prisli na to vcas a stihli odoperovat), ale mam zkusenosti od blizkych a je to OK👍🍀❤