5 – 6 ks vepřové kotlety bez kosti
jablka (raději menší)
máslo
grilovací koření
Kotlety nakrájíme na tenčí plátky. Lehce okořeníme.
Osmahneme na másle.
Na dno zapékací misky (já použila remosku) přendáme maso, poklademe čtvrtkami jablek, dokořeníme, polijeme výpekem z masa a zapékáme, dokud není maso měkké.
Podáváme nejlépe s opečenými brambory nebo s hranolky. Já přidala bramborové krokety.
V originál receptu je maso položit na jablka, ale měla jsem strach, že se budou připalovat, tak jsem to obrátila, dospodu maso, navrch jablíčka.
Recept podle Z. Pohlreicha vyzkoušela Jana Macůrková
Pokoušela jsem se najít originál receptu, protože že by Pohlreich na něco nasypal grilovací koření mi připadá dost nepravděpodobný – ale nenašla. Každopádně jo, jablka si s vepřem rozumí…. a s játry, ňam!
Jablka udělají fajnovou o m á č k u..
To zkusím ale s těmi jablky pod masem.
Napadlo mě s tím kořením totéž. :-). Ale protože já ho doma nemám, stejně kořenění bude experimentální. Každopádně jablek je teď neurekom, už mi ty padavčata lezou krkem a v hlavě několik týdnů bzučí: „…Nad hlavou jabka, pod nohama jabka, nad hlavou i pod nohama, všude kolem jabka…“ ( To je písnička Původního Bureše) A vepř s jablky je věc velmi poživatelná, nevidím důvod, proč nejít zrovna do takovýhle úpravy. A to ovoce dám taky pod maso, protože se bude ráchat ve výpeku a bude skvělý.
A jelikož radši peču velký kusy masa, tak to dělávám tak, že kus masa sníme třeba s knedlozelem a druhou část s jablkovou rejží. To taky máme na oblíbeném playlistu.
Vítej v klubu, jsem na tom stejně, jen ta jablka hnijí rychlostí blesku.
Mám povidla, přesnídávky, pomalu každý den buchtu (štrúdl, piškoty s jablka svařená s pudinkem a navrch šlehnu, jablečnou bábovku ….), čatní, zavařená jablka na štrúdl …. a teď začnu dělat křížaly.
To je ale paráda Doteď byly cukety teď jsou mraky jablek a po nich začne zelí to se těším