1 velká kapusta
3 vejce
strouhanka
uzené maso nebo salám
česnek,
pepř,
majoránka
olej na smažení
Kapustu uvaříme ve slané vodě, ocedíme, necháme vychladnout.
Potom listy umelema na masovém mlýnku spolu s uzeným masem nebo uzeninou.
Přidáme koření, sůl a vajíčko.
Tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji – dává na plech pečící papír, který trochu potřu olejem a peču v troubě..
Příloha: brambor, bram. kaše.
Autorka receptu: Jana Macůrková
V jednoduchosti je krása ! Zbodla bych to, fakt sama chuť .. ty krásné brambory nové vyzobat a co Teprve ty karbose!!! Pokud působím infantilne , mám dietu a tohle mě úplně rozhodilo
Nic infantilního na tom není 🙂 ! Já dietu nemám, před chvilkou jsme se tu div neporvali o zbyteček pečených brambor se zeleninou a stejně na ty karboše slintám jak Pavlovův vořech. Ve mně vyvolaly vzpomínky na dětství – babička je dělávala a doma nikdy nechutnaly stejně…
Davam mlete..
Já zbytky uzeného. A někdy je to dokonce skoro vege a jen přidám pár kostiček rozehřáté slaniny na ovonění (to když se ve špajzu nepotká uzený s kapustou).
Brambůrky jsou z naší zahrady, letos jsem je dala hodně brzy a ještě měsís chránila folií. Takže 1/2 hodiny před obědem nakopat a dát uvařit ve slupce, ani je neloupu. Už mám i svůj ledový salát a nebude to trvat dlouho abudou i okurky, papriky a obří kedluby (Giganti).
Jano, dva dotazy: Ledový salát ti dělá hlávky jako jsou ty z krámu? Mně vždycky vyšly spíš uvolněně rozcuchané 🙂
A brambory sázíš kdy? Ty já docela umim (platí, že nejblbější sedlák má největší brambory), ale bojim se dávat je do země moc brzy.
Na Šumavě pěstujeme pozdní v seně a je to skvělé, páč jdou krásně povytahovat, vybrat větší a zbytek nechat bez úhony dospět…
Ano, dělá, chce jen hodně vody a sázet dál od sebe aby měl prostor. V týdnu vyfotím a dám sem fotku.
Brambory jsem sázela na velikonoce, a měla jsem velikou folii, kterou jsme přes ně dali na celý první měsíc, kdy hrozily mrazíky. Sklízím je také podle potřeby. Ale na rozdíl od tebe mám nadmořskou výšku cca 300 m , mrazové říční údolí na jižní až jihovýchodní straně. Půda písčito-hlinitá, vysloveně bramborářská. Odrůdu neřeším co koupím, to zasadím. Největší problém bývá hryzec, letos se asi odstěhoval.
My tady doma jsme ve 345m. Tak to bude srovnatelné. Na Šumajdě je to přesně o 400m výš, tak tam se s tím počítá. Asi to taky zkusím napřesrok dřív. Párkrát se dokonce chytily brambory z odkrojků na kompostu a prokazatelně tam byly vyhozeny kolem Vánoc. Takže mírná zima jim moc nevadila. Taky odrůdy neřešim, ale chci zkusit skrz na skrz fialové. Je s nima barevná sranda, ale na nakupování trochu přes čáru cena…
Někomu kapusta smrdí, já ji mám moc ráda. Růžičkovou jen tak vařenou ve slané vodě a politou máslem s brkaší. Nebo osmažené růžičky v tapenádě nebo trojobalu. Ale také kapustové plněné listy, kapustovou polévku a kapustové karbanátky s mletým masem. Jako květák, který jsem si zásadně dávala v hospodách nebo ho vařila na chalupě v altánu. Doma jsem nesměla. MLP to smrdělo, že prý se mu z toho chce zvracet. Než to poslouchat……..
Já jsem na tom s kapustou podobně taky ji mám ráda na všechny způsoby a ještě ji přidávám do polévek.
Máte někdo nějaký nápad, co z kaderavku.? Pěstují letos poprvé….
Používám ho jako kapustu. I na závitky, ale trochu ho blanšíruju – je méně tvárný, než kapusta. Je skvělý v zimě, když trochu namrzne… A Američani ho smaží jako chipsy. To jsem zatím jen viděla a protože ho letos nemám, tak nespáchám ani pokus. Ale docela nám chutná smažený, máčený v různých těstíčkách, zapečený s balkánem (nebo jiným bílým). Nicméně ze všeho, co se kdy na mojí zahrádce uchytilo, nejvíc je požírán dřepčíky. Asi pěstuju obzvláště sladký a křupavý :-).
Díky….vyzkouším. zatím mi no nic nesezralo 🙂
…co není, může být: Klidně nahradím dřepčíka… V kolik mi to k vám jede? 🙂
To záleží odkud jsi 🙂 mám jen 5 rostlinek a mám pocit,že je teď našli plzáci…..těch máme dost
Lehce ovařím, nechám okapat a máčím v těstíčku z hladké mouky, vejce, soli a koření dle libosti. Smažím na oleji.
To je ale dobrota, letos ještě karbenátky nebyly, tak udělám. Mně chutnají víc než masové. A ze všeho nejvíc houbové, ale tady nic neroste. Smažím je na pánvičce, ale tak je to rychlejší a netrhají se. Moc dobrý, jak to, že tě to napadne dřív než mě?
No, tak zkus vařit jako já – metodou „Pokus – omyl“.??
No tak dnes už je pondělí a já hned ráno mastila pro kapustu jak jste mi tady všechny včera nadělaly chutě.???
Já stejně tak, v Lídku měli pěknou a zítra to vypukne, dnes byly zbytky nadívané papriky a zítra ráno ještě dojdu pro uzené a pro okurku na salátek, ať je to komplet. Jen ten zákuseček bude později, ale bude.