brambory
slanina
hladká mouka
Na vyškvařené kostičky slaniny se dá jen lehce mouka a někdo dokonce tuto řídkou jíšku zalije vodou z povařených brambor, ta už je slaná a s kmínem, na to pozor. Jakmile se zavaří, přidají se dvě větší nastrouhané brambory a důkladně povaří. Některé rodiny nehlídají a nemíchají, nechají jen bublat a na dně se tak vytvoří škraloup podobný bramboráku, o který se posléze strhne bitva, kdo si může hrnec “vyškrábat” a sníst. Jen to nesmí být připálené moc…
Tato povařená hmota (já dbám, aby tam mouka byla opravdu symbolicky a aby tam bylo i dost sádla a té vyškvařené slaniny) se spojí s povařeným zelím. Jedno jestli hlávkovým nebo kysaným. Takto zelí vařila moje babička i maminka a já někdy taky. Jen tu řídkou jíšku zalévám vodou (ne vodou slitou z vařených brambor).
Do komentářů přidala Věra.M
Zelí zahušťuji syrovou na jemno strouhanou bramborou.Tu vmíchám do již uvařeného zelí a nechám přejít varem.
Jednoduché.
To je jednoduché,ten Věrčin recept jsem nikdy neslyšela a někdy to jen zapráším moukou a je to . Jíšku dávám do špenátu
Ani do špenátu. 🙂
No, a já zelí nezahušťuju vůbec, ale někdy do něj přidám najemno natrouhané jablko. Tekutinu vydusím.
Dělám jíšku cibulovou, recept někdy příště. Do omáček, do polévek …
tohle jsem četla v nějaký knížce..ale tam to neměli jako jíšku,ale jako takovou bramborovou drobenku do polívky nebo to zalili mlíkem a měli to jako hustou polívku..jen si vzpomenout,v které to bylo….
Tady se fakt zelí zahušťuje takto…. ani nevím, jak se potom zelí říká – moravské?
Babičky, mamka , vlastně všichni z okolí .
Jednoduché to teda vůbec není, Evi
Ano, moravské. A Eva tím myslela svůj postup s nastrouhanou bramborou, to jednoduché je.
Myslela jsem to ve prospěch Evi a zkusím jen slaninu vyškvarenou a ten brambor . Ale vaří se to dost dlouho , než brambor změkne – 15 min. Já tu chuť miluji , Nojo , zvyk je železná košile . Je třeba jít dál
To já zase ráda vyzkouším tvůj postup už jen proto,že miluju brambory i zelí.
U nás se nikdy zelí nezahušťovalo ale bývalý to požadoval a tak jsem si zvykla nastrouhat bramboru do zelí.
Moje babička i maminka vždy zahušťovaly zelí jíškou a já jsem to tak taky dělala celá léta. Až se moje dcera vdala a byla jednou u mne doma na obědě, zrovna bylo zelí, tak prohlásila, že zelí je nějak „ublemtané“, ona že zelí nezahušťuje vůbec. Tak jsem to vyzkoušela a už hodně dlouho nezahušťuji, ale jablko dávám vždycky. Zato nakonec do hotového zelí dávám hodně smažené cibulky. Každá máme jiný zvyk.
Nojoooo, ta smažená cibulka , to musím vyzkoušet
U nás doma se zelí jen zapráßilo moukou – prý české, moravské jíškou. Já nezahušťuju vůbec.