(177) Rybízový džem za studena

Černý rybíz
cukr v poměru 1 : 1
Rybíz oberte ze stopiček, zvažte a připravte si stejné množství cukru. Rybíz nasypejte do hluboké mísy a ponorákem  rozmickujte (zkoušela jsem to dát do klasického mickéru, ale to nefunguje, postupem se zahltí) a nechte 15 minut stát. Pak vsypte 20 dkg cukru asi 3 minuty mickujte. Zase nechte 15 minut odstát. Takto pokračujte až do spotřebování cukru. Džem bude čím dál hustší a zrníčka a slupky budou rozmickované. Jasně že zrníčka tam budou trochu znát, ale to vůbec nevadí. A pak už jen naplňte do skleniček a uložte v chladu (spíž, lednice, sklep). Rybíz si zachová svou charakteristickou chuť a hlavně vitamíny!

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (177) Rybízový džem za studena

  1. IvaC napsal:

    A DOBRÉ JE,ŽE TO MŮŽE BÝT I MENŠÍ MNOŽSTVÍ………

  2. Jiřina napsal:

    Přesně tak jsem to léta dělala, 1:1, ale pak se mi z nějakého důvodu začalo zvedat víčko. Pár sklenic jsem vyhodila, ale když jsem to ochutnala a zamíchala lžičkou, zase marmeláda byla hustá a hlavně se dala jíst. Používala jsem tuto marmeládu na slepované cukroví – linecké, to byla tradice. Podotýkám, sklenice byly dobře vymyté, víčka vyvařená, měla jsem sklenice ve spížce, celá léta to fungovalo. Některé skenice držely, tak nevím co to mohlo být, snad cukr býval jiný, používala jsem normální krystal, nebo ve spíži bylo teplo, fakt nevím.
    Jinak výborná marmeláda a zdravá, rozhodně zkuste – zrníčka nám nevadila, slupka rozmixovaná – plná vitamínů, díky za recept.

    • babcahelca54 napsal:

      Tímto způsobem jsem černý rybíz též dělala. Jeden rok se mi také stalo, že se víčka začala zvedat. Ale v tom roce nebylo dost sluníčka a už při zpracování rybízu byla dřen světlá, předpokládám, že rybíz byl málo vyzrálý.

      • Jana Macůrková napsal:

        Ovoce by opravdu mělo být hodně vyzrálé a mít samo o sobě hodně cukru. Já pro jistotu dávám na 4 kg šťávy nebo marmelády 2 g kyseliny sorbové. Jednou jsem ji totiž nedala a ve sklípku mi vybouchla láhev bezinkového sirupu. Ten bordel bych vám přála vidět.

        • adela.adale napsal:

          Já všechny sirupy jenom pasterizuju na 80 st., a vždycky v poho. No ale zato bych nikomu nepřála vidět bordel včera u nás v kuchyni … dala jsem na sporák měsíčkovou mast (cca 1 kg vazeliny), pustila se do zavařování okurek a tehdy zavolala dcera. Mast jsem úplně pustila z hlavy, no – dala o sobě vědět, když vzkypěla, začala prskat kolem sebe a hořet. Můj muž přiběhl s řevem a nenapadlo ho nic jinýho, než hasit mým vrcholným dílem – patchworkovou dekou 🙁 . A to jsem samozřejmě řvala zase já 🙂
          Zvládli jsme to, vyčistili jsme i odpad (s tím hrncem jsem švihla do dřezu) a pointa? Ve čtvrtek mají v Lidlu hasičáky 🙂

          • Jana Macůrková napsal:

            Jednou si manžel v době, kdy nebyly friťáky, dal na sporák pánev plnou oleje, že si udělá hranolky. A olej mu chytil. Místo, aby přes to hodil nějaký velký starý hadr a uhasil to, tak nechal všechen ten olej vyhořet. Jak vypadala kuchyň? celkem normálně až nato, že byla sazemi vymalovaná načerno a nahusto….

          • Ivana P. napsal:

            No můj táta je rybář a vždy si pařil rohlíky pro ryby na pařáku v hrnci. A pak si někde přečetl, že se to dá dělat v igelitovým sáčku v mikrovlnce. Bohužel si už nepřečetl, že 10 sekund na nejnižší a dal to na nevím kolik na plno. Už jste viděli rohlík rozžhavený do ruda? Já ano a nikdy na to nezapomenu :o) Vše bylo totálně načichlé kouřem a druhý den měla přijít návštěva. Ještě po půl roce, když se mikrovlnka pustila, tak smrděla kouřem.

  3. jarybarka napsal:

    Já vyvařuji skleničky v mikrovlnce :umyté vlhké asi na 3 minuty.víčka vyvařim ve vodě a po usušení obojí (sklenice i víčka) vypláchnu rumem.Nepamatuji se že by se cokoli kazilo.ps skleničky se nesmí v mikrovlnce dotýkat.

  4. Jiřina napsal:

    Výplach rumem, perfektní, ale dříve sklenice držely, tehdy nebyla ani mikrovlnka, ale díky, zkusím

  5. Jiřina napsal:

    Přišla jsem teprve teď a dnes je tu veselo, teda vydá to pomalu na knížku. Holt v životě se přihodí ledacos. Neposmívám se , ale když se daří, tak se daří. Mimochodem, zítra jdu do Lídla a hasičák se bude určitě hodit, nemám ho doma. Tak jako nemám doma mlýnek na maso/mám jen veliký a starý po babičce, když se zabíjelo, malý jsem dala dceři, že ho už nebudu potřebovat.Nemám ani mlýnek na odšťavňování s tím zobáčkem na rybíz, taky jsem ho dala dceři, že nebude potřeba/.A potřeba jsou oba. U nás v železářství mají malý mlýnek na maso čínský á 520,.Kč a český stejně velký 1.120,-Kč. Tak jsem jen polkla. Snad projdu frcy jestli něco nebude. P o u č e n í : nedávat nic, nechat to až na dědictví, určitě mlýnky budete potřebovat i ve stáří!
    A z jiného soudku – kapustové karbenátky se povedly, měla jsem jich z jedné kapusty 18 ks /byly větší/. Myslela jsem, že nám zbudou i na dnešek, ale chyba, můj muž tak dlouho ochutnával, až nezbylo nic./já si ukradla 2 ks/. Zítra bude kuře na bramborách,
    doufám, že na mne zbudou kostičky a nějaká brambůrka.

    • Devětapadesátka napsal:

      Já se musím pochlubit: Vlastním skoro 40 let klasickou poctivou ruskou mjasorubku a musím říct, že nad ní není. Je to kus těžkého kovu, žádná umělá hmota a nedala bych ji ani za nic. Stejně tak mám po babičce lis na šťávu. Žádný moderní přístroj tyhle dva ještě nepřekonal.

      • jarybarka napsal:

        Já už jsem to psala asi na PŽ. Mam ruský robot po pratetě má.mlýnek na maso na kávu mák a odšťavňovač.Je to taková velká kostka těžká s páčkami jako šalt páka u vejtřasky.s popisem „vklúčeno a „vyklúčeno“je opavdu makáč.
        Kdybych ho neměla určitě bych koupila elektrický .

        • BOYE napsal:

          Se mi zdá, že ty nový hmoty kuchaření moc neprospěly. Doby kdy kuchyním vládlo dřevo, keramika, sklo, litina a kalená ocel jsou pryč a uděladla z plastu moc nezvládají. Jednou jsem se prořekla, že plast, potažmo gumu, uznávám pouze u stěrky. Během velmi krátké doby jsem obdržela stěrku s dřevěnou rukojetí a stíradlem z tvrdé hověziny. Fungovala. Říkali jsme tomu jazyk z pohorky…

        • Devětapadesátka napsal:

          Jarybarko, opatrujte ten ruský stroj, takový už dnes nikde nekoupíte. Já jsem si letos koupila robot, výkonný a poměrně drahý, na těsta a všechno kolem pečení bezva. Ale když potřebuji umlít pořádný kus masa, tahám z kredence mjasorubku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..