Suroviny na lešinu:
1/2 kg brambor
( klasicky uvařit s kmínem a solí )
2 vejce
3 lžíce hrubé mouky
6 lžic krupice
sůl
2 cibule
sádlo
uzená nebo normální krkovice
Brambory uvaříme. Z vajec, mouky, krupice a soli uděláme těstíčko, ze kterého lžičkou vykrajujeme noky a vaříme ve vodě asi 5 minut.
Na sádle osmahneme cibulku, na ní opečeme maso. Vyjmeme a do cibulky dáme brambory a noky. Promícháme a dochutíme.
Podle Vesnické kuchařky připravila Jana Macůrková
Děvčata, málokdy dělám něčemu reklamu, ale na Bramboračku se tohle hodí: pokud máte někde poblíž Levné knihy, je v nich k dostání Retro vydání Velké kuchařky M.D.Rettigové, s dobovými ilustracemi, původními texty a „jenom“ 1111 receptů. Dostala jsem ji v předstihu od syna k vánocům. Cena více než přijatelná – 299,- Kč.
a kdo by ji chtěl zdarma, tak ji mám v elektronický podobě… 😉
No, šikla by se
Tyhle kuchařky, stejně jako Kejřová, se čtou jako normální kniha – se všemi těmi radami, jak nadělat třísky, umejt připálený dno hrnce nebo ušít chňapku ze starejch punčoch. Navíc si neumím dost dobře představit, že mám na kuchyňský lince položenej notebook, abych do něj mohla nahlížet. Krom toho (jakožto knihomol) prohlašuju, že e-knihy jsou dobrý tak na přečtení a následné vymazání. Některý člověk prostě musí mít papírově. Promiň, Šárko.
Naprosto souhlasím, jsem staromilec, čtu ráda a hodně, ale všechno hezky tištěné na papíře, po čtečce jsem nikdy nezatoužila. Zrovna tak,(pominu-li mailovou korespondenci), když píšu dopis, na kterém mi záleží, tak ručně a na dopisním papíře a ještě lituju, že nemám papír ruční a neumím francouzsky. :-))
já proti tištěný MDR nic nemám, ale někomu by se mohla hodit i ta oskenovaná…
listuju jí ráda, preferuju i v téhle době tištěné knihy…takže se neomlouvej… já mám prostě obojí….
Tak si ji nech, tohle vydání je tak krásný, že žádná el. podoba na to nemá.
nabídla jsem možnost pro ty, co si ji prostě nepořídí..takže asi tak…
Já bohužel poblíž levné knihy nemám… Taky mám ráda knížky papírové, elektronické mě neoslovily. Jen jednou jsem si na dovolenou čtečku půjčila a nebylo to ono. Jinak brambory s noky = určitě dobrota, někdy zkusím, ukládám.
Klidně může být i bez masa. Věřím, že když bude s dostatečným množstvím cibulky, projde i u chlapa 😷
S názvem lešina jsem se nikdy nesetkala, ale po přečtení receptu jsem zajásala, protože je to normální uhlířina. Recept od receptu se maličko liší v těstě na noky (hladká nebo polohrubá mouka, přidání krupice). Hlavně cibule má být usmažená do červena buď na rozškvařeném špeku nebo na sádle. Pokud na sádle, tak se ještě do pokrmu vmíchají škvarky.
Ha… a jsem doma! Boženko díky 🌹 Já celou dobu dumám, pod jakým názvem tady ty brambory s nokama jsou. Z domova to neznám, název jo – že je to „něco“ smíchaný s bramborama – ale nějak mi to ne a ne naskočit. Musím si udělat extra složku na bramborová bezmasá jídla – docela mám obavy, že se budeme muset vrátit do dětských let – maso jen na neděli 😕🤔
Dotaz na Janu : To zelené je tam přimíchané co?
o jdem měla zbyteček petrželky, tak jsem ji zužitkovala.
U nás se dělaly noky mnohem větší. Stejně veliké jako rozčtvrcené brambory.Táta tohle jídlo miloval.
Tohle milovala moje babička 👍👍
To u nás milujeme všichni. Uhlířina je nejvíc!
Občas to dělám, pravda. Jen já ty noky a brambory ještě opeču …. aby to jako byla pořádná kalorická bomba, chápejte. 🤣🤣🤣