1 kg brambor,
40 dkg hladké mouky,
sůl
řepný syrob
(cukr, mák)
Dnes už málo známé jídlo z brambor, které je jednoduché a levné. Toto rychlé jídlo se běžně podávalo na venkově při zemědělských pracích. Ženy je mužům v poledne nosily na pole.Z bramborového těsta jako na knedlíky uděláme šišky asi jako malík velké. Šišky se vaří ve vodě asi 5 minut. Po vyndání je obalujeme usmaženou strouhankou ve větší nádobě, aby se mohly natřást – odtud tlučené šišky. Pak je dáme ještě na pět minut do trouby. Šišky se mohou sypat cukrem a mákem.
Brambory uvaříme ve slupce a hladkou mouku upražíme nasucho dorůžova. Oloupané horké brambory rozmačkáme a smícháme s praženou moukou. Nezapomeneme směs osolit! Mísení se provádí paličkou s hladkou stranou tak dlouho, až vznikne tužší těsto. Z něho pak vyvalujeme šišky, které posypeme mletým mákem, práškovým cukrem a polijeme máslem a sirupem. Není-li sirup z řepy, uvaříme jej z melty a cukru
Z Kuchařky naší vesnice II. čerpala Jana Macůrková
Jééééé, já miluju šišky!!! To je jediná věc z bramborového těsta, kterou pozřu na sladko … ovšem bez máku. 🙂
Jo tak šišky se strouhankou to bylo oblíbené jídlo na výpravách a táborech. To se posádka ráda zapojila do koulení a válení. Pytlík směsi na knedlíky se vešel kamkoli a hlavně nepronesl a vody kdekoli dostatek. A ta strouhanka s máslem, to byla dobrota
Taky jsem párkrát ochutnala, ale netloukly se, aspoň se nepamatuju. Dobré je to..
Kdysi dávno jsem je měla ráda, ale teď už ne … nicméně, určo zkusím pro vnoučátko, uvidíme, jak se s nimi popasuje 😉
To se nevaří? Já šišky vždycky vařila …
Jinak mi moc chutnaly – jako dítěti především .
A jak sladké nemusím , tak bych si dala
V textu je Šišky se vaří asi 5 minut!.
Jaj, to se omlouvám , já už vycházela ze druhého odstavce
Cokoliv z bramborového těsta mi chutná, já raději cukr s mákem, ale opražená strouhanka by taky šla. Jo, naši předci věděli co je dobré, levné a rychlé. Brambory byly v každé chalupě. 🙂
Jééé! Bramborový šišky! Ty se u nás nosí! Starší synek se je naučil vařit ve čtyřech letech, neb je stále požadoval a já mu prozradila tajemství výroby. Jakmile našel vařené brambory, dal se do díla. Jednou mi takhle zpracoval 23.12. brambory na salát. Tenkrát se kaprova příloha jedla nerozležená, protože nová várka brambor stihla tak tak vystydnout… letos je to přesně pětadvacet let – tedy pozítří. A se strouhankou je máme všichni nejraději.
Taky je miluju. A nemůžu se rozhodnout, jestli víc s makem nebo strouhankou .
Já když je to na sladko tak miluju strouhanku s nasekanými opraženými vlašáky.To je labůžo.