1 kg vepřové pečeně b.k.
kmín
sůl
2 lžíce sádla
zelí
houskový knedlík
Nějak nám uteklo, že ve všech těch receptech tady, nějak nemáme obyčejou (obyčejnou?) vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím.
Maso vložíme do pekáče nebo remosky, podlijeme vodou, osolíme, posypeme kmínem, přidáme asi 2 lžíce vepřového sádla a pomalu pečeme až je maso opravdu měkké.
Příloha: knedlík, zelí.
Připomíná Jana Macůrková
Já vepř ové peču na cibuli – malé cibule tak na čtvrtky, nebo půlky, větší na 6- 8 dílků. Do dvou rohů pekáče přidám rozpůlenou palici česneku. Nemusím podlévat..jen osolím, okořením, přikryju a pomalu peču..
Půl hodiny před dopečením do šťávy přiddám papriku a nechám rozvonět, přeliju maso, už nepřekrývám a nechám dopéct..
Někdy vylepšovám zezleninovou paprikou – nejlepší je kapie. No, a pak se těším hlavně na tu šťàvu a česnek..
Ty mi mluvíš z duše s tím česnekem. Syrový nemůžu , ale do vaření a na vepřové dávám MOC .
A paprika je překvápko . Tu spíš přidávám k pečeným kuřecím špalíčkům spolu s cibulí, nakrájenou jako ty . Je z toho moc dobrá šťáva na brambory 😉
My radsi krknu…
I my. Nebo když se urodí „libovej“ bůček. Jako Lakyska přidávám česnek. Taky půlku jablka a dva, tři hřebíčky do jablka vpíchnutý… Česneku dávám tak šest stroužků ve slupce a nakonec je o ně bitka…
Taky mám na pečení nejradši krknu, ale i pěkná plec od lopatky splní svůj úkol na výbornou. A osolené maso okořeněné drceným kmínem a česnekem nejdříve opeču ze všech stran na sádle, aby se zatáhlo, pak teprve podliju a pod poklicí utrápím do měkka.
Já taky,nebo plec a pečeni mám ráda na řízky,ale je to dobrá připomínka něčeho,co považujeme za samozřejmé….
Jsem na tom stejně, krkovice, libový bůček, plec.
Jinak je to suché, tedy pro nás.
… peřinka z cibule, kmín, česnek, majoránka…
Většinou dávám péct kýtu(ne ořech) a kousek pěkného bůčku.hodně cibule A celou příčně rozkrojenou neloupanou palici česneku. Ten česnek se většinou nedočká konce pečení…kmín nesmí chybět.
Já teda taky hodně cibule, sůl, kmín a opeču dopředu na pánvi.
U nás jede i kotleta s kostí a cajk, ale přidávám tam hodně sádla, to opravdu.
Ale lepší je je krkna, to je fakt, ta má víc sádla
Pokud jen pro nás dva (což je většinou) tak plátky krkovice (málokdy plecko) , sůl, drcený kmín, někdy na cibulovou peřinku, případně s česnekem, někdy jen samotné – záleží na příloze. Peču převážně v remosce, kde se to hezky propeče . 😷
Já taky na pečeni krkovici, jasně kus bůčku, dávám i paličky z kuřete. Někde jsem četla, že je dobré dát tak 3 druhy masa, že je lepší chuť. Cibuli na čtvrtky a hoodně česneku. Drcený kmín a majoránku, tu jsem nikdy nedala. Příště vyzkouším. Taky maso rovnou dám do remosky, podliju a peču.