1,5 balíčku toustového chleba
jarní kopřivy
4 vrchovaté lžíce
– sádlo se škvarky
6 ks vejce
sůl
pepř
hrst strouhanky
cibulka + sádlo nebo olej
Kopřivy spaříme horkou vodou a necháme vychladnout. Poté nakrájíme na drobno.
Množství kopřiv doporučuji větší než velké, co najdete, všechno do knedlí.
Toustový chleba ( můžeme použít i housky nebo rohlíky, veku ap) rozdrobíme na hrubší kousky, přidáme rozpuštěné sádlo, vejce a nakrájené kopřivy. Směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Pokud je směs hodně mokrá, přidáme hrst strouhanky, pokud se zdá suchá, přidejte jedno nebo dvě vejce.
Promíchanou směs necháme chvilku odpočinout.
Mokrou rukou tvoříme koule o průměru asi 5 – 7 cm.
Narovnáme je do mikroténovéhu sáčku, (cca po 6 ks. vaříme asi 30 minut, přičemž okraj sáčků zachytíme pokličkou mimo hrnec, aby do sáčků nenatekla voda.
Druhou možností zejména, jestliže vaříme knedlíků větší množství, je narovnat sáčky
do pekáče, zalít vařící vodou a dát do trouby. Okraje sáčků potom přichytíme druhým vrchním pekáčem.
Vaříme (pečeme) asi 30 minut, poté troubu vypneme a necháme asi 15 minut dojít
Podáváme s cibulkou nebo zelím, uzené maso není na překážku.
Z tohoto množství bylo 17 knedlíků, 4 je dost velká porce.
Inspiraci jsem našla v Dadalovi, ale upravila jsem si ten recept po svém, byla to opravdu pouze inspirace.
Připravila Jana Macůrková
To me zajima ….rika Dadal, proc to nesmi do vody? A nebylo by snazsi udelat sisky a zabalit je do potravinarske folie, kdyz se to nesmi namocit?
Já jsem je nedělala poporvé, často je dělám s petrželkou, nebo jen se sádlem se škvarkama. Když jsem je dělala poprvé, tak jsem je do té vody dala a byly krásně slizké a oblemcané. Takže podle mně do vody není opravdu dobré.
Takze karlovarskej … sisku do folie. Na placani kouli nemam moral. 🤣
Jo, já jsem je dělala i jako šišky, ale potom to chce hodně najemno nedrobenej tousťák nebo rohlíky, aby se dobře krájel. A jestli vařit ve folii nebo v mikrotéňáku je asi jedno, já mám doma mikrotéňáky, ale folii nekupuji.
Kopřivy pod vrstvou sněhu nenajdu 🤔
Já bych z bílků udělala sníh, knedle by byly nadýchanější. S tím sádlem je to zajímavé, asi vyzkouším, jen v menším množství.
Ten sníh je také možnost, v jednom podobném receptu jsem našla i prdopeč.
Těch 17 knedlíků zmizelo velice rychle. 5 jsem dala dceři kamarádky, která mne má za další babičku. A hned druhý den ráno volala: babi, ty knedlíky byly boží….
A když přijede náš mladj, tak to do něj padá jak němci do krytu.
a šlo by to do jenskýho skla a na pekáč s mřížkou a vodou a vařila bych to tak, jako nádivku…no, já bych to upekla 😀 na koule bych se vyprdla, do folie a šup do vody, to by byla další varianta… Jano,obdivuju Tě, že jsi se s tím hňácala….
Jenské sklo nemám, šup do vody tam je. Hňácání mi nevadí, jde to rychle a jsou výborný.